Annons

Omtyckt fackordförande sågas för dyr utbildning

Heidi Stensmyren är ordförande för Läkarförbundet.
Heidi Stensmyren är ordförande för Läkarförbundet. Foto: Emma-Sofia Olsson

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren går en utbildning på Handelshögskolan för att ”stärka förbundet”. Kursen betalas av medlemmarna, men det är oklart om hon kommer att vara ordförande när utbildningen är färdig.

Under strecket
Publicerad

Heidi Stensmyren är sedan 2014 ordförande för Läkarförbundet, läkarnas fackförbund. Hon brukar rankas som en av de viktigaste makthavarna inom vårdsektorn och är omtyckt bland en stor del av medlemmarna, enligt SvD:s källor.

Något som medlemmarna dock inte vetat om är att hon sedan januari går en utbildning på Handelshögskolan som bekostas av facket. Det handlar om utbildningen Executive MBA, en kurs om ledarskap och företagande.

Utbildningen beräknas kosta 656 250 kronor enligt dokument som SvD tagit del av, och har godkänts av förbundsstyrelsen med motiveringen att den ska stärka hennes roll som fackordförande.

Men enligt SvD:s källor har beslutet väckt intern kritik eftersom kursen pågår till maj 2020. Ungefär samtidigt kommer hennes tredje mandatperiod som ordförande att löpa ut, och det är ovanligt att Läkarförbundets ordförande sitter på sin post längre än så enligt SvD:s uppgiftslämnare.

Det innebär att det är oklart om hon kommer att vara ledare för Läkarförbundet när utbildningen är färdig.

Enligt stadgarna är det möjligt för henne att bli omvald näst år, men då krävs ett särskilt beslut från Läkarförbundets fullmäktige. Kritiker har därför tolkat utbildningen som ett möjligt sätt för Heidi Stensmyren att öka möjligheten att få en bra tjänst efter sin tid som fackordförande.

Annons
Annons

Utbildningen drivs av Handelshögskolan i Stockholm, som på sin hemsida skriver att den kräver 20 timmars studier i veckan utöver tio veckors heltidsstudier fördelat på 18 månader.

Enligt SvD:s källor riktas kritik mot att Heidi Stensmyren lägger ner så mycket tid på utbildningen samtidigt som hon är heltidsarvoderad för jobbet som fackordförande.

På Handelshögskolans sajt står det att kursen riktar sig till ”personer med passion för företagsutveckling och lärande”, och att kursdeltagare får lära sig om bland annat ekonomi, affärsjuridik och ledarskap.

Det står också att deltagarna oftast kommer från näringslivet, men att även personer från andra sektorer har gått utbildningen. Enligt sajten är tanken att deltagarna ska genomgå utbildningen samtidigt som de fortsätter sina jobb vid sidan om.

Den sista ansökningsdagen för kursen var den 15 november förra året. Sökandena måste ha godkännande från sin arbetsgivare.

Men SvD:s källor uppger att beslutet om att godkänna Heidi Stensmyrens ansökan fattades först den 23 november. Förbundsstyrelsens beslutsunderlag skrevs av förbundsdirektören Hans Dahlgren, som skrev att MBA-utbildningen är det som ”bäst stärker ordförande i rollen”.

SvD har under torsdagen och fredagen sökt Heidi Stensmyren för att ställa frågor om utbildningen.

Vid lunchtid på fredagen meddelade Läkarförbundets presschef Cecilia Sandahl att Heidi Stensmyren inte kommer att ställa upp på en intervju med SvD, och att hon i stället valt att prata med Läkartidningen, Läkarförbundets medlemstidning om saken.

– Vi har fått frågor från flera medier och vi valde att svara Läkartidningen, säger Cecilia Sandahl till SvD.

Varför vill ni inte svara på våra frågor om detta?

– Därför att vi har valt att göra så.

Till Läkartidningen säger Heidi Stensmyren bland annat att MBA-utbildningen är en del i en satsning på vidareutbildning för förtroendevalda i Läkarförbundet för att undvika att ta in konsulter.

– Den som tar ledaruppdrag inom förbundet ska ha förutsättningar att leda. Det är ett sätt att professionalisera verksamheten, säger hon till tidningen.

Till Läkartidningen uppger Heidi Stensmyren att hennes deltagande i utbildningen kostar 581 250 kronor och att kostnaden sprids ut under tre år. Men enligt dokument som SvD har tagit del av tillkommer uppskattningsvis 60 000 kronor för resor och 15 000 kronor för boenden, och totalkostnaden fördelas på två år.

SvD har sökt Hans Dahlgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons