Annons

Omvänd gängledare mördad efter memoarsläpp

Danmark skakades i veckan av mordet på radioprofilen Nedim Yasar. Programledaren sköts till döds i Köpenhamn timmar efter lanseringsfesten av hans memoar, som berättar om hans tidigare liv som gängledare. Dansk polis kopplar nu mordet landets gängkriminalitet.

Publicerad
Nedim Yasars memoar ”Roedder”.
Nedim Yasars memoar ”Roedder”. Foto: Bax Lindhardt / TT NYHETSBYRÅN

Den danska radioprogramledaren och debattören Nedim Yasar, 31, hittades under måndagen skjuten i sin bil i Köpenhamn. Han dog under tisdagen av sina skador. Skjutningen skedde bara timmar efter lanseringsfesten av den självbiografiska boken, ”Roedder”(Rötter), där han berättar om sitt förflutna som gängledare i ett av Danmarks mest ökända gäng.

Enligt dansk polis finns det ni misstankar att mordet går att koppla till dansk gängkriminalitet. Polisen uppger att det vid tidigare tillfällen funnits en hotbild mot honom, men att det inte fanns konkreta hot mot honom kopplat till boklanseringen.

Dansk polis undersöker den bil Nedim Yasar blev skjuten i.
Dansk polis undersöker den bil Nedim Yasar blev skjuten i. Foto: Bax Lindhardt / TT NYHETSBYRÅN

Många sörjer nu den populära programledaren. Danmarks justitieminister, Soren Pape Poulsen, skriver i en tweet: ”Hur sorgligt och ändlöst meningslöst. Jag träffade Nedim vid ett tillfälle. Jag träffade en man som med hela sitt hjärta vilja forma ett nytt liv och göra skillnad för andra. Mina tankar och medlidande går ut till hans familj”

Annons

Efter flera år som kriminell och verksam i den danska gängvärlden valde Nedim Yasar för sju år sedan att byta riktning på sitt liv. Han skulle för det danska folket bli känd som en frispråkig programledare i radioprogrammet ”Polisradio” på radiokanalen Radio24syv – där tog han ofta upp frågor gällande dansk gängkriminallitet.

Efter mordet berättar radiokollegan Jørgen Ramsov till BBC hur det var att arbete vid sidan av Nedim Yasar.

– Ingen trodde att det här kunde hända Nedim, vi var så klart medvetna om att han var en tidigare brottsling och en tidigare gängledare och att det fanns människor som inte tyckte om honom. Men det fanns inget omedelbart hot mot honom.

Jørgen Ramsov berättar hur kollegan hade sett mycket fram emot boksläppet.

– Han var så lycklig när vi pratade i fredags. Han bjöd in mig till boksläppet och gav mig en bok med en personlig hälsning. Jag kunde tyvärr inte komma till boksläppet. Men det går att se på bilderna från tillställningen att han var lycklig. Och stolt för att det var en höjdpunkt i hans liv.

Annons
Annons

Nedim Yasars memoar ”Roedder”.

Foto: Bax Lindhardt / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Dansk polis undersöker den bil Nedim Yasar blev skjuten i.

Foto: Bax Lindhardt / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons