Annons

Onecoin-ledaren greps i LA – 60 000 svenskar satsade

FBI kallar det ett olagligt pyramidspel. Världen över ska människor ha satsat över 30 miljarder i kryptovalutan Onecoin. Men 2017 gick grundaren Ruja Ignatovas under jorden. Det blev tyst fram tills början på mars. Då greps den nuvarande ledaren, Ignatovas bror, på flygplatsen i Los Angeles.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Onecoins event i Stockholm 2016 lockade 450 människor. Minst 56 000 svenskar och 6 000 norrmän investerade i nätvalutan.

Foto: Carl Alfred Dahl

Lobbyn i ”Cryptocurrency Information Center” i bulgariska Sofia. Foto Onecoin

Foto: Onecoin

Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin.

Foto: Onecoin

Onecoins event i Stockholm 2016 lockade 450 människor. Minst 56 000 svenskar och 6 000 norrmän investerade i nätvalutan.

Foto: Carl Alfred Dahl
Onecoins event i Stockholm 2016 lockade 450 människor. Minst 56 000 svenskar och 6 000 norrmän investerade i nätvalutan.
Onecoins event i Stockholm 2016 lockade 450 människor. Minst 56 000 svenskar och 6 000 norrmän investerade i nätvalutan. Foto: Carl Alfred Dahl

Grundarna hävdade att det var världens största nätvaluta genom tiderna – myndigheter och experter varnade för ett gigantiskt pyramidspel.

Nätbolaget Onelife lockade minst 56 000 svenskar och 6 000 norrmän att satsa på den omstridda nätvalutan Onecoin. Bakom Onelife stod grundaren Ruja Ignatova.

Den svenska Lotteriinspektionen, numera Spelinspektionen, polisanmälde bolaget 2016 och den svenska polisen inledde, la ner, inledde på nytt – och la ner förundersökningar mot bolaget. Sparekonomen Claes Hemberg sa i SvD 2017 att bolaget var en bluff och konstaterade att verksamheten skulle kosta många svenskar stora förluster. Även finanspolisen konstaterade hösten 2017 att all tillgänglig data talade för att Onecoin inte var en kryptovaluta utan ett pyramidspel.

Annons
Annons

Lobbyn i ”Cryptocurrency Information Center” i bulgariska Sofia. Foto Onecoin

Foto: Onecoin

Men sedan dess har det varit ganska tyst. Fram till i förra veckan.

Ruja Ignatovas bror, Konstantin Ignatov, greps då och anklagades för bedrägeri “baserat på hans roll som ledare för ett internationellt pyramidspel som bestått i att marknadsföra en falsk kryptovaluta, den så kallade “Onecoin””, skriver åklagarmyndigheten i Southern District i New York i ett pressmeddelande. Samtidigt blev det känt att Ignatova, eller Dr Ruja som hon kallar sig själv, anklagas för att ha svindlat och tvättat mer än en miljard dollar från människor som investerat pengar i Onecoin. Var och en av de fyra punkterna som hon misstänks för har en straffskala på 20 år.

“Som följd av en lögnaktig marknadsföring av Onecoin, framförd av Ignatova, Ignatov och andra har offren investerat miljarder av dollar världen över i den falska kryptovalutan”, står det i åtalet.

Onecoin tillbakavisar via sin norska advokat Per Danielsen alla påståenden om olagligheter och brutna löften.

– Grunden till åtalet i New York är osedvanligt dålig och tunn, skriver han i ett mejl till Aftenposten.

Lobbyn i ”Cryptocurrency Information Center” i bulgariska Sofia. Foto Onecoin
Lobbyn i ”Cryptocurrency Information Center” i bulgariska Sofia. Foto Onecoin Foto: Onecoin

En grupp utredare från bland annat skattemyndigheten och FBI i USA har under en tid granskat Onecoin.

– De utlovade stora förtjänster och minimala risker, men vi menar att de var ett pyramidspel, säger advokat Geoffrey S. Berman, som jobbar för USA:s statsåklagare, i ett uttalande.

Annons
Annons

Investerarna blev till offer.

Utredarna har fått tag på räkenskaper från perioden som inleds med det fjärde kvartalet 2014 fram till och med det tredje kvartalet 2016.

– Under den här perioden uppgav Onecoin att de ska ha haft 3,35 miljarder euro (cirka 35 miljarder svenska kronor) i intäkter och 2,232 miljarder euro (omkring 23 miljarder kronor) i överskott, skriver de.

– Investerarna blev till offer medan de som nu står anklagade blev rika, konstaterar Berman.

I juli 2018 greps också en svensk man av thailändsk polis på uppdrag av FBI. Både USA och Interpol hade utfärdat en arresteringsorder för svensken som misstänktes bedriva ett pyramidspel genom en digital valuta.

Svensken har själv titulerat sig som Onecoins ”Master distributor 001” och på sociala medier syns han tillsammans med Ruja Ignatova på bilder från olika events.

I oktober 2018 utlämnades svensken till USA. Däremot fanns han inte med när åklagarmyndigheten i Southern District i New York i början av mars presenterade sitt åtal mot Onecoins företrädare Ruja Ignatova och brodern Konstantin. Men i åtalet listas det en lång rad mejl och sms mellan Ignatova, hennes medgrundare och hennes bror. Medgrundaren namnges inte men ska enligt FBI har marknadsfört Onecoin på officiella events och uppges själv ha titulerat sig som just ”Master distributor 001”.

Det är inte är någon särskild aktivitet i Norge.

Seniora rådgivaren Silje Sægrov Amble på Lotteri- och stiftelsetillsynen i Norge bekräftar att de har ett öppet ärende om Onecoin, men att de inte har agerat mot företaget.

Annons
Annons

Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin.

Foto: Onecoin

– Deras norska advokat säger att det är inte är någon särskild aktivitet i Norge nu. Vi har fått några förfrågningar den senaste tiden, så det kan se ut som att det är mer aktivitet än så, säger hon.

För två år sedan pratade Aftenposten med runt 20 norrmän som hade kopplingar till Onecoin. Ett kalkylblad som på den tiden skickades runt i Ytre Enebakk visade en möjlig avkastning på upptill 18 000 procent inom loppet av ett och ett halvt år. Ett exempel visade att en insats på 330 000 kronor kunde växa till 62 miljoner kronor före sommaren 2018.

Personen bakom kalkylbladet påpekade för Aftenposten att det fanns vissa osäkerheter kring prognoserna, men att den byggde på påståenden som är baserade på uttalanden från Onecoin-grundaren. Liknande kalkyler, med samma förbehåll och i princip samma prognoser för vinst, låg också tillgängliga på nätet på norska Onecoin-sidor.

Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin.
Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin. Foto: Onecoin

Grundaren Ruja Ignatova har synts mycket på en rad Onecoin-arrangemang och i många Youtube-filmer och bilder. Men hösten 2017 gick hon plötsligt under jorden. FBI:s attaché i Bulgarien fann det sista spåret av henne i en passagerarlista på en Ryanair-flygning från huvudstaden Sofia till Aten i Grekland den 25 oktober 2017. Men i Aten slutade alla spår.

Annons
Annons

Utredarna menar att de identifierat omkring 1,2 miljarder dollar (cirka 11 miljarder kronor) av investerarnas pengar “varav en betydlig andel har blivit tvättade genom finansiella institutioner i minst 21 olika länder”. Enligt utredarna har de spårat en rad transaktioner direkt till Ruja Ignatova och medgrundaren, bland annat 11 transaktioner om totalt 185 miljoner dollar (omkring 1,4 miljarder kronor) från Onecoin-systemet som via en rad bankkonton är överförda till en investeringsfond i Förenade Arabemiraten.

Min klient räknar oavsett med att frias.

Advokat Per Danielsen skriver i ett mejl på Onecoins vägnar att svensk polis har utrett företaget två gånger och att det har resulterat i att förundersökningen har lagts ned.

– Ingen försvarare har tillgång till när juryn behandlar åklagarens begäran om rättsliga åtgärder. Min klient räknar oavsett med att frias. Det har flera gånger förnekats att någon på uppdrag av företaget Onecoin har presenterat kryptomarginalen som en investering eller lovat hög avkastning. Det har inte heller misstänkta Konstantin Ignatov gjort. Onecoin har inte haft aktiviteter riktade mot USA, så vitt vi vet.

Danielsen avvisar att Onecoin är en falsk kryptovaluta.

– Det har inte marknadsförts kryptovalutapaket, som påståtts. Det som marknadsförts är undervisningspaket i ekonomi/finansiella ämnen, under temat kryptovaluta. Eleverna har i det sammanhanget fått verktyg att utvinna kryptovaluta, skriver Per Danielsen.

Carl Alfred Dahl, reporter Aftenposten

Alok Sedell, reporter SvD

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons