Annons

Ont vid sex – vad bör du som man tänka på?

Foto: Adam Wrafter

Om sex är smärtsamt för kvinnan – hur kan du som man underlätta ert samliv? Psykologen och docenten Johanna Ekdahl, författare till ”Boken om sex”, ger råd.

Under strecket
Publicerad

Psykologen och docenten Johanna Ekdahl, författare till ”Boken om sex”.

Foto: Anna WilhelmssonBild 1 av 1

Om du misstänker att det gör ont för kvinnan – vad ska du göra?

– Då ska du självklart fråga hur det känns. Tänk på att en del personer kanske låtsas som att det är skönt, av rädsla för att göra mannen besviken. Visa att du är mån om hennes njutning, ta dig tid att lära känna din partners kropp och hur den känns när den är avslappnad. Då kommer du även att märka när din partner är stressad eller obekväm, säger Johanna Ekdahl.

– Problemet är att en del har för bråttom under sex, att man blir överdrivet fokuserad på att komma i mål i stället för att ha det bra under tiden.

Vad är problemet med ”snabbisar”?

– För heterosexuella män är det A och O att ha tålamod och intresse att skapa sexuell upphetsning hos sin partner så att hennes lubrikation (fuktighet) och erektion sätts igång. Utan fukt och svullnad i slidan är exempelvis penetrerande sex inte särskilt behagligt, säger Johanna Ekdahl.

– Det innebär att ”snabbisar” inte är den bästa sortens sex för ganska många kvinnor. En partner som verkar spänd, rycker till eller till stor del är passiv under sex, kanske inte njuter särskilt mycket. Då är det ditt ansvar att pausa lite, fråga mjukt vad du kan göra som hon skulle tycka om och njuta av.

Annons
Annons

Psykologen och docenten Johanna Ekdahl, författare till ”Boken om sex”.

Foto: Anna WilhelmssonBild 1 av 1
Psykologen och docenten Johanna Ekdahl, författare till ”Boken om sex”.
Psykologen och docenten Johanna Ekdahl, författare till ”Boken om sex”. Foto: Anna Wilhelmsson

Hur kan du stödja en partner som har ont vid sex?

– Det är viktigt att förmedla att det här är ett gemensamt problem och något som ni ska hand om tillsammans. Och att ni sedan försöker hitta aktiva strategier för att göra det. Forskning visar att den här formen av så kallad partnerrespons bäst gynnar den gemensamma intimiteten.

– Men en partner kan också bli överdrivet tröstande och ömkande, och helt avbryta den sexuella situationen när kvinnan får ont. Risken är då att mannen förmedlar: du är drabbad, du är skör, det här fungerar inte. Vilket i längden inte hjälper det sexuella livet. I stället handlar det om att våga stanna kvar, och hitta alternativ.

Vad gör du om kvinnan inte vill ha sex alls på grund av smärta?

– Ja, så kan det bli, särskilt om problemet pågått lång tid. Om en kvinna har ont vid samlag, försöker hon först kanske undvika just penetrerande sex. Men risken är att hon börjar rygga tillbaka även tidigare, och att all form av intimitet blir förknippat med smärta, eller risk för smärta.

– Som man måste du visa din partner att det går att vara intim utan samlag. Utforska era kroppar tillsammans. Prata om problemet. Vissa män blir väldigt besvikna om de inte får ha penetrerande sex. Men det går att ha omslutande sex på andra vis än vaginalt, till exempel oralt eller med händerna. Det viktigaste är att undvika att ”allt sex” förknippas med smärta för kvinnan, säger Johanna Ekdahl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons