Annons

Öppen kritik mot invandring inom KD

Kristdemokraternas nya integrationsförslag är inte tillräckliga, menar flera lokala KD-företrädare som SR Ekot talat med. Den öppna kritiken kommer två månader efter att partiet bytte linje – och partiledningen ska nu bedriva en informationskampanj för sina medlemmar.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

De kristdemokratiska förslag som Göran Hägglund presenterade i december handlar bland annat om sänkta ersättningar till invandrade personer och att tillfälliga uppehållstillstånd ska ges i stället för permanenta.

Under KD:s kommundagar i Örebro i helgen talade Ekot med flera lokala företrädare för partiet som vill gå längre än så.

– Man måste lära sig språket och man måste lära sig den svenska kulturen. Man måste genomgå assimileringen för att kunna integrera sig, säger Janis Salts från KD Tyresö till radioprogrammet.

Både han och partikollegan Karin Lunde, Eslöv, talar om anhöriginvandring och Lunde säger till programmet att det får räcka med ”de närmaste”. Hon hävdar också att det är många som inte lär sig svenska.

Jenny Larsen, som sitter i kommunfullmäktige i Vaggeryd, är positiv till förslagen. Hon menar att man ”måste våga diskutera de problem som det medför också” och hänvisar till att det är ”fler än vi i samhället som tycker att det är så här”.

I partiledningen tas de olika uttalandena emot med förvåning, enligt radioprogrammet. Partisekreteraren tillika partiledarkandidaten Acko Ankarberg Johansson tror till exempel att det speglar en kunskapsbrist.

En kampanj ska inom kort inledas för att informera partiets medlemmar om invandring, integration och den nya partilinjen.

– Så mer kunskap så man vet vad det handlar om. Då lämnar man också bättre förslag, säger Ankarberg Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons