Annons

Öppen strid om S:t Görans sjukhus – kan bli franskt

Det blir öppen strid om vårdjätten Capio. Franska Ramsay Generale de Santé har lagt ett fientligt bud som omedelbart avvisades av styrelsen.

Ramsay Generales vd säger till SvD att målet är att bygga en europeisk vårdjätte.

Under strecket
Publicerad

Pascal Roché, vd för Ramsay Generale, vill köpa upp hela Capio. Därmed skulle S:t Görans sjukhus bli franskt.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1

Pascal Roché, vd för Ramsay Generale, vill köpa upp hela Capio. Därmed skulle S:t Görans sjukhus bli franskt.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1
Pascal Roché, vd för Ramsay Generale, vill köpa upp hela Capio. Därmed skulle S:t Görans sjukhus bli franskt.
Pascal Roché, vd för Ramsay Generale, vill köpa upp hela Capio. Därmed skulle S:t Görans sjukhus bli franskt. Foto: Bezav Mahmod

Budet på Capio, som bland annat driver S:t Görans sjukhus i Stockholm och vårdcentraler över hela landet, kom tidigt på fredagsmorgonen. Kontantbudet på 48.50 kronor per aktie ger en värdering av bolaget på 6,8 miljarder kronor.

Pascal Roché, vd för Ramsay Generale, berättar för SvD att man förde diskussioner med Capios styrelse fram till den 21 juni, då Capio i stället meddelade att man överväger att sälja sina franska och tyska dotterbolag.

Det beskedet kom som en total överraskning för Ramsay Generale.

– Diskussionerna gjorde framsteg, men sedan kom beskedet att styrelsen i stället vill sälja halva verksamheten. Det förvånade oss, inte minst därför att Capio valt en strategi att krympa verksamheten i en bransch där storlek blir allt viktigare.

Annons
Annons

Men varför ta en strid med Capios styrelse i stället för att bara köpa verksamheten i Frankrike och Tyskland, som ju är till salu?

– Vårt mål är att bygga en ledare inom hälso- och sjukvård i hela Europa. Vi har stor respekt för Capios verksamhet i Frankrike. Men de har 22 enheter i Frankrike, vi har redan 120, säger Pascal Roché och fortsätter:

– Genom att köpa hela Capio kan vi inte bara bli den största spelaren i Frankrike utan också nummer ett i Sverige, nummer två i Norge och Danmark och få en väldigt bra närvaro i Tyskland.

Det tog inte många timmar för Capios styrelse att avvisa det franska budet.

”Styrelsen anser att budet inte tillräckligt väl avspeglar det fundamentala värdet av Capio och anser att en möjlig ompositionering av Capio mot de nordiska marknaderna har potential att väsentligt förstärka förmågan att genomföra Capios strategiska fokus och att driva aktieägarvärde”, skriver styrelsen i sitt uttalande.

Marianne Nilsson, ägaransvarig hos största ägaren, Robur Fonder, skriver i ett mejl till SvD att man ”delar styrelsens bedömning att budet inte avspeglar det fundamentala värdet av Capio”.

Enligt henne är "denna nivå inte intressant".

Robur äger drygt 9 procent av aktierna i Capio. Även den andra storägaren, R12 Kapital, som äger 8 procent av Capio, kommer att tacka nej. Det bekräftar man för SvD Näringsliv.

Om både Robur och R12 står fast vid sina besked faller budet, som är villkorat av att minst 90 procent av aktieägarna acceptera det.

Efter att budet blev känt handlades Capio-aktien för kring 52 kronor, alltså nästan 4 kronor över budnivån. Uppenbarligen förväntar sig investerarna en budstrid som leder till att Ramsay Generale höjer budet.

Pascal Roché väljer att inte kommentera att storägarna ger kalla handen.

– Det är inte min roll som vd att uttala mig om aktiekurser, säger Pascal Roché.

Budet på Capio, som har nästan hälften av sin omsättning i Sverige, kommer mitt i den svenska valrörelsen, där en av de hetaste frågorna är vinster i välfärden. Regeringen har lovat att lägga någon form av förslag som reglerar privata företag inom sjukvård.

Hur ser du på risken för regleringar som gör det svårt eller omöjligt för privata sjukvårdsföretag att tjäna pengar i Sverige?

– Vi är vana att hantera den här typen av risk. Jag känner inte till något västland där man inte för samma diskussion. Även här i Frankrike finns konceptet rimlig vinst. Gillar jag det? Nej, men vi kan leva med det, för vi är en väldigt långsiktig spelare med långsiktiga ägare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons