Annons

Öppet försvarsbråk – M hotar med att inte delta

Förvarsminister Peter Hultqvist (S) vill ha en ny förhandlingsgrupp.
Förvarsminister Peter Hultqvist (S) vill ha en ny förhandlingsgrupp. Foto: Henrik Montgomery/TT

Diskussionerna om försvarets framtid och det kommande försvarsbeslutet övergår nu i öppet bråk. I stället för att kalla in försvarsberedningen förbereds ett regeringsbeslut om en särskild förhandlingsgrupp.

– Då kommer vi inte att delta, säger Pål Jonson (M).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter från flera håll övervägs ett beslut om att tillsätta en förhandlingsgrupp redan vid regeringssammanträdet på torsdag, alternativt en vecka senare beroende på hur snabbt det går i handläggningen.

Förvarsminister Peter Hultqvist (S) har förberett det nya initiativet på egen hand.

– Försvarsministern har inte kontaktat mig i de här frågorna. Vi har fått höra detta på omvägar, säger Moderaternas Pål Jonson, även ordförande i försvarsutskottet.

Kravet på att återkalla försvarsberedningen framfördes på bred front av M, KD, SD, C och L redan innan den nu avslutade analysgruppen tillsattes i januari för att försöka gå till botten med läget i försvarsekonomin. Hultqvist valde då att inte lyssna.

– Peter Hultqvist fick möjligheten att använda analysgruppen, det arbetet har inte fungerat på ett öppet och transparent sätt och då måste försvarsberedningen sättas in, säger Pål Jonson.

Varför då?

– Vi är fem partier som vill kalla in försvarsberedningen. Hultqvist borde inse de parlamentariska realiteterna. Det är ett krav från Moderaterna för att gå vidare i de politiska förhandlingarna, säger Pål Jonson.

Annons
Annons

Om det inte blir så och regeringen i stället tillsätter en ny förhandlingsgrupp – vad gör ni i så fall?

– Moderaterna kommer inte att delta. Vi deltar inte i några andra konstellationer eller möten. Är försvarsministern mån om en bred uppgörelse om försvarspolitiken ska han använda försvarsberedningen.

Även Kristdemokraterna kommer att hoppa av försvarsöverläggningarna om beredningen inte återkallas.

– För Kristdemokraterna är det ett villkor att försvarsberedningen återinsätts för att för att vi ska kunna delta i samtalen inför försvarsbeslutet. Det är också rimligt att en minoritetsregering lyssnar på vad andra säger. Jag tror att det är helt nödvändigt, säger Mikael Oscarsson (KD).

Hur informationsvägarna till regeringskansliet sett ut och vad som varit känt där och förankrats den vägen är ett frågetecken.

I analysgruppen var syftet att att få en klar bild av vad försvaret använt redan beslutade anslagshöjningar till – och varför det saknas så stora belopp jämfört med försvarsberedningens slutrapport.

Enligt den ”sammanställning av skillnader” som skickades efter det sista mötet i analysgruppen i förra veckan har 36 miljarder utnyttjats för åtgärda överplanering och finansiera luckor i försvarsbeslutet 2015. Hur informationsvägarna till regeringskansliet sett ut och vad som varit känt där och förankrats den vägen är ett frågetecken.

– Det är en sak om det hade skiljt på marginalen, men när hela grunden för det som försvarsberedningen jobbade med är borta måste vi nu titta vidare på det i samma konstellation, säger Mikael Oscarsson (KD).

Pål Jonson (M) drar samma slutsats:

– Resultatet av analysgruppen är att bara hälften av försvarsberedningens förslag kan genomföras. Då måste vi ha nya förhandlingar inom ramen för försvarsberedningen. Det är det forum som finns för konsultationer mellan regeringen och oppositionen om den långsiktiga försvarspolitiken.

SvD har sökt försvarsminister Peter Hultqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons