Annons

Öppnar för lagändring – snart stopp för gratis vård på nätet

Det är sannolikt snart slut på gratis läkarbesök via internet. Regeringen öppnar för att ändra lagen om landstingen inte kan komma överens om nya regler.

Under strecket
Publicerad

Annika Strandhäll öppnar för att ändra lagen för att stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgifterna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Annika Strandhäll öppnar för att ändra lagen för att stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgifterna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Annika Strandhäll öppnar för att ändra lagen för att stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgifterna.
Annika Strandhäll öppnar för att ändra lagen för att stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgifterna. Foto: Tomas Oneborg

När det digitala vårdföretaget Doktor.se köpte en fysiskt vårdcentral i Vingåker i Södermanland sände det chockvågor inom landstingen. Plötsligt kunde företaget erbjuda gratis läkarbesök åt invånare i hela landet.

Det hänger samman med att ett läkarbesök via Doktor.se i lagens mening är ett besök på företagets vårdcentral i Vingåker, och landstinget i Södermanland tar inte ut patientavgifter.

Det innebär alltså att alla som bokar läkarebesök via appen slipper betala patientavgift, samtidigt som bolaget får hela ersättningen från landstinget.

Som lagen tolkas i dag ska samma regler gälla oavsett om besökaren bor i länet eller inte.

Problemet är bara att det är patientens hemmalandsting som får stå för notan. Det är Södermanlands regler som gäller, men det är hemmalandstinget som går miste om avgiften.

Annons
Annons

Min bedömning är att det krävs en lagändring för att komma runt detta

Nu ställer sig sjukvårdsminister Annika Strandhäll bakom kraven på nya regler som ska stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgifterna. Hon anser dock att det är landstingen själva som först måste försöka lösa frågan.

– Vi har modellen att landstingen ansvarar för utförandet av vården. Därför är det också i första hand där man måste hantera det här, skriver hon via sin pressekreterare till SvD Näringsliv.

Annika Strandhäll öppnar dock för en lagändring om det visar sig att landstingen inte kan komma överens.

– Om det visar sig att de lagar vi har inte möjliggör för landstingen att driva sjukvården på ett rimligt sätt måste vi självklart överväga om de behöver ändras. Det är jag alltid redo att göra. Men jag vill vara tydlig med att det här i första hand är en fråga för landstingen att lösa ut.

Enligt flera experter är det där som frågan kommer att hamna. Landstinget i Södermanland har inga planer på att införa patientavgifter för sina egna invånare, och man tolkar lagen så man inte heller kan tvinga en vårdcentral att ta ut avgiften för patienter som bor utanför länet.

Även Sveriges kommuner och landsting menar att hälso- och sjukvårdslagen är tydlig med att samma avgift ska tas ut av alla patienter oavsett var de är skrivna.

– Min bedömning är att det krävs en lagändring för att komma runt detta, säger Lars Kolmodin på SKL.

Flera av Doktor.se:s konkurrenter välkomnar en tydligare lagstiftning. Aleris-ägda Doktor24 menar att det kan skada hela branschen om enskilda aktörer försöker runda avgiften på det sätt som Doktor.se gjort.

– Det kan kanske löna sig kortsiktigt att erbjuda patienterna gratis vård, men på sikt är risken att det slår tillbaka mot oss i form av tuffare reglering, säger vd Daniel Johansson.

Doktor.se:s vd Martin Lindman tycker däremot att kritiken mot företaget slår fel.

– Man kan inte jämföra oss med en nätläkare, eftersom 80 procent av våra ärenden hanteras av en sjuksköterska. Snarare ska man se på oss som en tjänst liknande landstingens 1177, säger han.

Martin Lindman välkomnar dock en diskusson om enhetliga regler för digital vård i Sverige.

– Men det finns en risk att reglerna fel utformade kan uppmuntra patienterna att gå till en läkare direkt, vilket i så fall skulle leda till ökade kostnader för landstingen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons