Annons

Björklund: ”Sexuella våldet på Bråvalla är avskyvärt”

Fler poliser och hårdare straff är Alliansen krav på regeringen, efter beskedet om Bråvallafestivalens beslut att lägga ner festivalen. Det krävs krafttag från oss män för att stoppa våld mot kvinnor, tycker Jan Björklund.

Under strecket
Publicerad

1 / 7

Bråvallafestivalens beslut har väckt blandade reaktioner. Stefan Löfven har sagt till TT att handlingarna är vidriga. SvD har pratat med några partiledare och ställt frågor om deras reaktioner på festivalens beslut samt vad som behöver göras för att komma åt problemet med sexuella övergrepp i offentliga miljöer.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg

2 / 7

Stefan Löfven: Vi måste få stopp på detta

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

– Det är fruktansvärt. Jag blir så upprörd. Vad är det som händer?

Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till händelserna på Bråvallafestivalen, till TT.

Löfven tar upp flera åtgärder som måste göras:

– Vi säger till polisen: Ni måste bli bättre på att reda upp de här brotten. Vi måste ha ett förebyggande arbete, mer kameraövervakning som skulle underlätta i ett sådant här fall. Och hela domstolsväsendet måste bli effektivare och se till att det här förs till åtal och att de döms.

Annons
Annons

Jan Björklund.

Foto: Adam Wrafter

3 / 7

Jan Björklund: Det är avskyvärt

Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: Adam Wrafter

– Det sexuella våldet på Bråvalla är avskyvärt, och det gör mig förbannad. Ingen kvinna ska behöva känna sig orolig eller begränsad. Kan man inte garantera sina besökares säkerhet kan man inte arrangera festival. Men att stänga musikfestivaler för att förhindra att brott begås får inte vara den långsiktiga lösningen, skriver Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, i ett mejl till SvD

Det krävs fler poliser och straffen är för låga för sexualbrott, anser Björklund. Samtidigt är ansvaret bredare:

– Det krävs krafttag från samhället, arrangörer, polisen, föräldrar och från oss män för att vi ska få ett stopp på detta våld mot kvinnor.

Annons
Annons

Anna Kinberg Batra.

Foto: Jessica Gow/TT

4 / 7

Anna Kinberg Batra: Det ska inte behöva hända

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Foto: Jessica Gow/TT

För Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna, är det stora problemet att säkerheten inte fungerar.

– Det borde ju vara gärningsmännen som borde vara oroliga för att de åker in, det borde inte vara festivalbesökare som är rädda för att gå ut, säger hon.

Hon tycker att polisen ska kunna övervaka med kameror om de anser att det behövs, något som ses över i nuläget. Kinberg Batra tycker också att fler poliser behövs på plats, samt att det ska kunna gå att dömas för grovt sexuellt ofredande.

– Jag är besviken på att det inte hänt mer sen förra året.

Annons
Annons

Annie Lööf.

Foto: Lars Pehrson

5 / 7

Annie Lööf: Jag blir förbannad

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Lars Pehrson

– Jag blir verkligen bedrövad och förbannad av att läsa rapporter om att det återigen skett sexuella övergrepp på en musikfestival. Oavsett vem man är ska man kunna känna sig trygg i Sverige, skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, i ett mejl till SvD.

Precis som sina Allianskollegor tycker hon att det behövs fler poliser. Det handlar även om värderingar och det är viktigt att vara tydliga – sexuella övergrepp är inte pojkstreck eller något tjejer ska räkna med att utsättas för, menar hon.

Lööf betonar att regeringen och polisen har ett ansvar att säkerhetsställa resurserna men det är de män som begår övergrepp som bär det yttersta ansvaret.

Annons
Annons

Ebba Busch Thor.

Foto: Jessica Gow/TT

6 / 7

Ebba Busch Thor: Det finns för få poliser

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/TT

Problemet med sexuella övergrepp på festivaler och samhället i stort är att det finns för lite resurser till polisen, anser Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag anser att polisen är för få i grunden och så har det varit under lång tid, det sänder ut signaler att man kan komma undan med den här typen av brott, säger hon.

Även om förebyggande arbete med värderingar i skolorna är viktigt blir det ett motsägelsefullt budskap om eleverna kan läsa i media att gärningsmännen kommer undan, tycker Ebba Busch Thor.

Annons
Annons

Gustav Fridolin.

Foto: Johan Nilsson/TT

7 / 7

Gustav Fridolin: Det behövs en samtyckeskultur

Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är sjukt att man ens ska behöva överväga ett sånt här beslut, sen vet jag inte om det är rätt att ställa in festivalen och det är upp till arrangörerna, säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister.

Åtgärder som regeringen har gjort är att stärka polisens kompetens och införa samtyckesregler i sexualbrottslagstiftningen, berättar Fridolin.

– Det behövs en samtyckeskultur och därför har vi ändrat i våldtäktslagstiftningen, säger han.

Skolinspektionen ser även över sexualundervisningen för att den ska bli enhetlig på alla skolor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons