Annons

Oppositionens ilska: ”Genomskinlig taktik”

Oppositionsrådet Karin Wanngård (S) menar att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer med ett ”oerhört olyckligt” uttalande i SvD.
Oppositionsrådet Karin Wanngård (S) menar att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer med ett ”oerhört olyckligt” uttalande i SvD. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Malin Hoelstad

Stockholms blågröna styre vill sälja fastigheter och höja skuldtaket. Det får oppositionsledaren Karin Wanngård (S) att rasa och oroa sig över att finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tappar kontrollen över ekonomin.

Under strecket
Publicerad

I takt med att Stockholms stads skuldsättning ökar vill det nuvarande blågröna styret sälja av fastigheter, höja skuldtaket och prioritera hårdare.

I en intervju med SvD sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att styret vill höja det kommunala skuldtaket med 15 miljarder – till 75 miljarder kronor totalt. Detta efter att staden mer än dubblerat sin skuldsättning från 23 till 54 miljarder kronor de senaste fyra åren.

Men oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) slår tillbaka. Hon menar att det är det blågröna styrets skattesänkningar som är problemet.

– Hade man bibehållit skattenivån och inte genomfört några sänkningar, klart att man då kunnat höja skuldtaket. Man måste ha rätt balans mellan intäkter och utgifter innan man kan göra något sådant, säger Karin Wanngård.

I SvD-intervjun hävdar König Jerlmyr att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor nedgraderat Stockholms stad kreditbetyg från ”stabilt” till ”negativt” på grund av den snabba skuldutvecklingen. Dessutom vill finansborgarrådet sälja av flera kommunala fastigheter – bland annat vissa kvarter inom allmännyttan.

Annons
Annons

Det är påståenden som Wanngård inte imponeras av.

– Jag kan konstatera att det är väldigt genomskinligt för oss som håller på med politik. König Jerlmyr vill göra stora beståndsförsäljningar och lägger därmed ut en dimridå med skuldnivåer och kreditvärderingar för att få med sina samarbetspartners på M:s linje.

Vad hade ni velat göra för att minska skulderna i Stockholm?

– Vi skulle inte ha sänkt skatten. Man måste också säkerställa att man bygger mycket, för då investerar man i något som genererar intäkter och är positivt för Stockholm. Sedan kan man också se skulden i relation till den fantastiska ekonomi som i alla fall jag lämnade efter mig, med miljardvinster varje år.

Karin Wanngård skräder inte orden.

– Jag ser med stor oro på att de blågröna tappar kontrollen över ekonomin. Det säger ju König Jerlmyr själv i er artikel – att hon inte ser kopplingen mellan skattnivå och investeringsgrad. Det är ett oerhört olyckligt uttalande från ett finansborgarråd.

Trots att Wanngård hävdar att kommunen fick in miljardvinster varje år, så ökade som sagt Stockholm stads skuld kraftigt under åren med ett rödgröntrosa styre.

Vänsterpartiets oppositionsborgarråd Clara Lindblom förklarar skuldökningen med dåvarande mandatperiods stora investeringsbehov.

– Det var en akut bostadsbrist, det behövdes bygga flera nya skolor och äldreboenden. Vi hade ett behov av stora investeringar, och vi kunde göra det eftersom vi hade en stark driftbudget, säger Lindblom.

– Vi kunde investera samtidigt som vi behöll ett högt kreditbetyg. Det går alltså att förena, om man har koll på ekonomin, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons