Annons

Oppositionen: Fel att svälta ut akutsjukhusen

Jonas Lindberg (V).
Jonas Lindberg (V). Foto: Erik Nordblad

Sjukhusen kryllar inte av för många läkare och inget blir bättre av att svälta ut sjukhusen.

Det anser Jonas Lindberg (V) med anledning av den blågröna koalitionens besked att det är slut på framtida extrapengar till akutsjukhusen i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Aida Hadzialic.

Foto: Yvonne Åsell

Aida Hadzialic.

Foto: Yvonne Åsell

Det var Miljöpartiets regionråd, Tomas Eriksson, som i SvD var väldigt tydlig med att utflyttningen av vård från de stora akutsjukhusen ska fortsätta till primärvården och andra vårdnivåer. Men när uppdraget blir mindre för sjukhusen måste de också dra ner på sin bemanning vilket man har svårt med idag.

Jonas Lindberg (V) anser att Tomas Eriksson spelar ut patienter mot varandra. Slutenvårdspatienter mot öppenvårdspatienter, cancerpatienter mot diabetespatienter.

– Vi behöver både fler slutenvårdsplatser och en utbyggd nära vård. Primärvården hade också kunnat byggas ut på allvar om inte pengarna i stället fått rusa iväg till de kostnadsdrivande vårdvalen, säger han.

Socialdemokraternas nya regionråd Aida Hadzialic är inne på samma spår.

– Det moderatledda styret har kraftigt misskött regionens ekonomi och nu står tyvärr sjukhusen inför ett stålbad. Det är inget annat än en moderat härdsmälta där privatiseringsexperiment och märkliga upphandlingar avlöst varandra, säger hon och välkomnar samtidigt Tomas Erikssons ”utsträckta hand” om en diskussion mellan partierna.

Aida Hadzialic.
Aida Hadzialic. Foto: Yvonne Åsell

Sverigedemokraterna anser att det är fel att helt utesluta resurstillskott till akutsjukhusen. Vårdkrisen i Region Stockholm har skapats genom decennier av felprioriteringar från de styrande politikerna.

– Det var den sittande majoriteten som tillsatte Karolinskas gamla styrelse och de var delaktiga i valet av sjukhusdirektör. Det blir därför tragikomiskt när de frånskjuter sig ansvaret för Karolinska ekonomiska krisläge. De har valt individer med otillräcklig kompetens för uppgiften att styra KS och är därför medansvariga, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Region Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons