Annons

Optimistiska tongångar från danska S

Mette Frederiksen blickar framåt med tillförsikt. Arkivbild.
Mette Frederiksen blickar framåt med tillförsikt. Arkivbild. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AP/TT

De danska regeringsförhandlingarna körde i diket i veckan. Men inför söndagens samtal är Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen optimistisk.

– Det projekt som tonar fram ser riktigt bra ut, säger S-ledaren.

Under strecket
TT
Publicerad

Arton dagar har gått sedan det danska folketingsvalet den 5 juni, och fortfarande pågår förhandlingarna om vem som ska leda landet. Socialdemokratiet vill se en S-ledd minoritetsregering men i veckan kantrade förhandlingarna när det tilltänkta stödpartiet Radikale Venstre vägrade dyka upp.

Då hade S-ledaren Mette Frederiksen redan gjort upp med Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om att minska landets utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2030, men Radikale Venstre krävde svar på hur klimatreformen skulle finansieras för att fortsätta prata.

Ett svar Frederiksen hoppas ska komma ur söndagens samtal.

– Självklart måste vi vara säkra på att det kan finansieras och vi kan leva upp till alla ambitionerna. Det är en av de saker vi måste lösa nu, säger hon.

S-ledaren talar om behovet att se både "möjligheter och utmaningar". Utöver klimatpolitiken förväntas invandring bli en av dessa utmaningar – Socialdemokratiet driver en mer restriktiv linje än sina samtalspartners.

Men Frederiksen vidhåller att hon är optimistisk.

– Förhandlingarna tar den tid de tar. Vi går framåt som vi hade hoppats och föreställt oss och även planerat för.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons