Annons

Göran Eriksson:Optimistmatchen vanns stort av Lööf

Annie Lööf under ett av dagens anförande.
Annie Lööf under ett av dagens anförande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen partiledare verkar ha riktigt kul på jobbet, utom möjligen Annie Lööf. Många väljare har en klump i magen, säger Centerledaren och menar att då ska politiker sprida framtidstro och optimism.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens optimism är mer tillkämpad menar Göran Eriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Med liberala reformer kan vi ge alla människor chans att lyckas”, sa Centerledaren Annie Lööf i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Riktigt så hoppfull om framtiden var nog ingen annan partiledare under den här debatten, som var den andra på bara några dagar.

I söndags kväll drabbade ju de åtta partierna samman i SVT:s Agenda, och nu möttes de alltså igen i riksdagen. En skillnad var att båda debutanterna från i söndags – Miljöpartiets Per Bolund och Liberalernas Nyamko Sabuni – inte var med i riksdagens kammare.

De gröna representerades i stället av språkröret och vice statsministern Isabella Lövin, och för Liberalerna talade gruppledaren Johan Pehrson eftersom Nyamko Sabuni inte är invald i riksdagen.

En annan skillnad är att i Agenda får partiledarna ett antal ämnen serverade – i söndags handlade det om klimat, migration, ”delat land” och kriminalitet.

I riksdagen får partiledarna själva välja vad de vill prata om, och oombedda inledde de därför gärna med att beskriva sin syn på tillståndet i nationen.

Stefan Löfvens bild kan väl sammanfattas med att Sverige är ett starkt land med rätt stora problem. Som vi nu är på rätt väg att lösa med januariavtalet – alltså uppgörelsen mellan S-MP-regeringen, Centern och Liberalerna – som grund.

Annons
Annons

Stefan Löfvens optimism är mer tillkämpad menar Göran Eriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson sa att Sverige är ett fantastiskt land. Den som ska tala om Sverige börjar ju ofta så, men Moderatledaren fortsatte med att han nu är ”allvarligt oroad”, över arbetslösheten, kriminaliteten och den ohållbara invandringen.

Och över att regeringen är på väg att överge samhällskontraktet, det vill säga att strävsamma och laglydiga medborgare inte längre får den välfärd och trygghet de är berättigade till.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hoppade över ledet med ”starkt” och fantastiskt” och konstaterade bara att ”Sverige är sig inte likt”. Kommuner vid ruinens brant kan inte längre ta hand om sina äldre, och otryggheten ökar till följd av en våldsam kriminalitet och det stora inflödet av invandrare.

Stefan Löfvens optimism är mer tillkämpad menar Göran Eriksson.
Stefan Löfvens optimism är mer tillkämpad menar Göran Eriksson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I sällskapet av partiledare stack Annie Lööf ut, genom sin entusiasm för det projekt som de fyra partierna bakom januariavtalet har gemensamt.

Stefan Löfven är visserligen också optimist, men det är mer tillkämpat och han utstrålar inte mycket av den glöd och energi som kommer från Centerledaren.

Hon beskrev visserligen Sverige som ett ”kontrasternas land”. Med stark företagsamhet, och där fem miljoner människor går till jobbet. Men också ett land med arbetslöshet, växande otrygghet i skuggan av våldet, med landsdelar som glider isär, och en oro över klimatförändringarna.

Annons
Annons

”Alltför många ser tyvärr en mörknande morgondag”, sa Lööf och menade att många svenskar upplever att deras röster inte blir hörda. Men Centerledaren drar en politisk-kommunikativ slutsats av de känslor som hon menar att många svenskar har. Det är att politikerna just nu har ett ansvar för att peka på möjligheter och framtidstro.

”När alltför många går med en klump över vad morgondagen kommer att ge, då är det faktiskt vår uppgift att visa hur vi tar oss framåt”, sa Centerledaren och fortsatte alltså med sitt högtflygande motto: ”Med liberala reformer kan vi ge alla människor chans att lyckas.”

Lööf exemplifierade med sänkta skatter för företagen, som kan ge fler nyanlända och unga chans att få jobb, och för folk på landsbygden. Och pekade på klimatåtgärder och åtgärder mot kriminaliteten.

Politiker brukar ju säga att ”gladast vinner”, ett uttryck som ibland tillskrivs den förre Centerledaren Maud Olofsson. Frågan är om mest optimistisk också vinner? Det finns förstås en politisk risk i att vara mycket mer hoppfull än den allmänna opinionen.

Hur som helst får det räknas till vår tids politiska paradoxer, att den som är mest optimistisk om regeringens politik inte ens sitter i regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons