Annons

Ordens makt över tanken

Foto: Polisen / TT

Experter och poliser tycks ha ett intresse att höja hotbilden – vilket media tacksamt återger, för vi i publiken dras till våld, hot och oro.

Under strecket
Publicerad

En kraftig sprängladdning blåser ut ett stort antal lägenheter i Linköping. Bara tur att ingen person dödas eller skadas allvarligt. Experter utesluter terrordåd.
När kriminologer och poliser intervjuas och analyserar vad som hänt, verkar det finnas ett intresse att vrida upp volymknappen, ivrigt påhejade av media. Vi vet att media inte kan hantera våld, oro och hot på ett balanserat sätt – de överdriver alltid.

Experter och poliser tycks ha ett intresse att höja hotbilden – vilket media tacksamt återger, för vi i publiken dras till våld, hot och oro. Men här hamnar media i rollen som ”nyttiga idioter”. Sådana som, utan att veta det, hjälper buset att stärka sina egna varumärken.

Vi ser det även i en av tv-kanalerna om gängen i USA, där det pågår ett slags ”Röda och Vita-rosen krig” mellan olika grupper. Medlemmarna har speciella tatueringar och lustiga små handsignaler för att uttrycka sin gemenskap. De slåss om vid vilka gathörn de ska få sälja sina berusande produkter. Grundtonen i programmen har en anda av ”hu, så hemskt” samtidigt som de höjer statusen för dessa misslyckade småtjuvar och bråkstakar.

Samma sak händer när experter, kriminologer och poliser intervjuas om bomben i Linköping och använder ord som yrkeskriminell, brottskarriär, gängrelaterat våld, våldskapital, kriminella nätverk, konstellationer ... Hu, så hemskt!

Vad signalerar dessa ord och hur uppfattas de av de berörda aktörerna? Kommer de att skämmas och känna sig som samhällets förlorare (vilket de ju är)? Eller blir de stoltare när de kallas för en del av den organiserade brottsligheten?

I stället för att bygga busets machoegon, borde vi beskriva dem för vad de är: snorungar, knappt torra bakom öronen, som inte begriper bättre.

Det vore bättre att använda ett diminutivt språk och säga: ”Snorungar som av ungdomligt oförstånd skadat människor och materiella värden.” Dessutom har de inte riktigt förstått hur en lådcykel ska användas.

MART MAANDI är konsult inom medieträning och krishantering.
mart@maandi.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons