Annons

"Order!" – slutrutet för omstridd brexitkändis

John Bercow, som varit talman i det brittiska underhuset sedan 2009 och som avgår från sin post under torsdagen, under en debatt den 21 oktober.
John Bercow, som varit talman i det brittiska underhuset sedan 2009 och som avgår från sin post under torsdagen, under en debatt den 21 oktober. Foto: Brittiska underhuset/AP/TT

Med raspig stämma och spydiga tillrättavisningar har John Bercow hållit ordning i ett brexitstormigt parlament. Den brittiske talmannens egensinniga stil – och kontroversiella beslut – har vunnit honom både vänner och fiender.

Under torsdagen väntas han kliva ner från sin tronliknande stol för sista gången.

Under strecket
Mattias Mächs / TT
Uppdaterad
Publicerad

– Han har alltid varit en polariserande figur som folk antingen älskar eller hatar, säger Bobby Friedman, som skrivit en biografi om den avgående talmannen, till TT.

Storbritannien är känt för sin debattglada politiska kultur. Ledamöterna i underhuset grälar ofta med en särpräglad blandning av hetlevrad hövlighet.

Även i den miljön har 56-årige John Bercow lyckats sticka ut. På hemmaplan har han varit känd för sitt sätt att leda debatterna sedan han tillträdde som talman 2009. Men efter tre år av brexitförhandlingar har hans karaktäristiska rop på ordning – "order!" – även genljudit utanför Storbritannien.

Han har också gjort en sport av att tillrättavisa ledamöter som talar i mun på varandra med syrliga uppsträckningar, och ibland rena förolämpningar.

"Du är alltför hetsig, du måste behärska dig och om det kräver att du tar någon form av läkemedel, så gör då det", fick till exempel den konservative ledamoten Alec Shelbrooke höra under en debatt i fjol. Eller: "Lugna dig! Du må vara en fräck liten grabb, men också en ovanligt högljudd en", med adress Angus MacNeil från Skotska nationalistpartiet.

Annons
Annons

– Han har utan tvekan en god verbal förmåga, och tycker också om att höra sin egen röst, säger Bobby Friedman om talmannen,.

Vänner och bekanta till Bercow som Friedman intervjuat till sin biografi beskriver honom som vältalig och påstridig redan som pojke. Brådmogenheten och hans ringa längd gjorde honom till en tacksam måltavla för mobbare, säger Friedman. Men Bercow var inte sen att ge igen med verbala avhyvlingar.

Som son till en taxichaufför växte Bercow upp under betydligt enklare förhållanden än de flesta inom Konservativa partiet, som han tidigt blev aktiv i, och kom aldrig att studera på de klassiska prestigeuniversiteten Oxford eller Cambridge.

– Det att vara lite av en outsider har följt honom genom hela livet, och även inom Konservativa partiet, säger Friedman.

Bercow har genom åren hunnit skaffa sig flera fiender inom sitt eget parti. Och hans utnämning till talman beskrivs ofta som mer populär bland ledamöter från socialdemokratiska Labour.

Den som tillträder som talman avsäger sig sin partianknytning och förväntas agera helt politiskt neutralt.

Men Bercows hantering av ämbetet under brexitprocessen har irriterat dem som vill att Storbritannien lämnar EU. Han har kommit att spela en stor roll eftersom talmannen är den som väljer vilka förslag som tas upp till omröstning. Ofta baseras besluten på tolkningar av gamla riktlinjer. Bercows kritiker anser att han varit frikostig när det gällt förslag för att stoppa regeringens planer, och onödigt strikt gentemot regeringens förslag.

Brexitörerna rasade till exempel när han i september tillät en grupp ledamöter att använda en extrainsatt debatt för att få igenom en lag som hindrar ett avtalslöst utträde ur EU.

– Det finns nog visst fog för att säga att han varit partisk i vissa lägen, säger Bobby Friedman.

Samtidigt hyllas Bercow av många för att han stått upp för parlamentets roll som motvikt till regeringsmakten. Han har också varit mån om att ge "backbenchers" – alla parlamentsledamöter som inte har ministerposter – utökade möjligheter att ställa regeringen till svars.

– Den bilden är också sann, säger Bobby Friedman.

Efter reklamen visas:
Talmannen som blev en kultfigur
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons