Annons

Ordförande rasar mot foto: ”Visa inte flickor i slöja”

Slöjan är ett uttryck för förtyck och plagget bör därav inte synas på Riksidrottsförbundet bilder. Detta menar Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet, som reagerade efter att ha sett en bild där en flicka syns utöva sport bärandes plagget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkivbild. På den bild som publicerats på en av Riksidrottsförbundets sidor syns två barn som siktar med luftgevär.

Foto: Anders Wiklund/TT

Arkivbild. På den bild som publicerats på en av Riksidrottsförbundets sidor syns två barn som siktar med luftgevär.

Foto: Anders Wiklund/TT
Arkivbild. På den bild som publicerats på en av Riksidrottsförbundets sidor syns två barn som siktar med luftgevär.
Arkivbild. På den bild som publicerats på en av Riksidrottsförbundets sidor syns två barn som siktar med luftgevär. Foto: Anders Wiklund/TT

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook gick Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet, under söndagen ut och kritiserade Riksidrottsförbundet (RF) för sina bildval.

På en av deras bilder, där två barn siktar med varsitt luftgevär, ser man nämligen en flicka med slöja på sig. Ett bildval som Ulla Gustavsson opponerar sig mot då detta enligt henne kan bidra till att upprätthålla ojämställdhet.

– Jag tycker så klart att flickor med slöja ska få idrotta, men jag vänder mig mot att RF visar bilder på flickor i slöja så ofta som de gör när de vill visa flickor med invandrarbakgrund, säger hon till SvD.

Varför invänder du mot att flickor med slöja ska få förekomma på bild?

– Slöjan står inte för jämställdhet, för mig är det en könsmaktsordning där kvinnan är underordnad mannen och en sexualisering av kvinnor och flickor. Det är inte en del av RF:s värdegrund som jag uppfattat den.

Annons
Annons

Varför känner du så runt just slöjan?

– Om man läser på om slöjan så är det tydligt.

Hade det varit lika problematiskt med någon annan form av religiöst uttryck?

– Nej det här handlar inte om religion, det handlar om jämställdhet.

Vad säger du till dem som uppfattar din reaktion som något islamofobisk?

– Det är inte islamofobiskt på något vis, det handlar inte om religiös diskriminering.

– Jag vänder mig mot att RF visar flickor med slöja. Det är symboliskt. Självklart ska flickor få idrotta. I vilken omfattning de kan göra det med slöja på sig är en helt annan diskussion. Men vill man vara en del av en förening som tillhör RF så måste man ställa upp på RF:s värdegrund.

Fäktförbundets hedersordförande Lars Liljegren gick i en artikel i Aftonbladet ut och sa att bilden ger intrycket av att vara ”en rekryteringsannons för en militant organisation” är det en inställning du delar?

– Nej det gör jag inte, men jag kan förstå honom. Hur ska man tolka en sån här bild när hon dessutom håller i ett skjutvapen?

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson förklarar varför förbundet kort efter inlägget gick ut och tog bort bilden med skjutvapnet:

– Det var kanske inte svenskt mästerskap i fingertoppskänsla att använda just den bilden då den väcker en del oönskade associationer. Därför tog vi bort den, säger Björn Eriksson.

– Vi kommer dock inte att undvika att skildra flickor med slöja på bilder i framtiden.

Han invänder mot Ulla Gustavssons kritik i övrigt då han menar att även flickor som använder slöja ska känna sig välkomna till idrotten:

– Vår grundprincip inom idrotten är att alla ska vara välkomna, om det inte skadar idrottandet så ska vi vara försiktiga med att exkludera på något sätt. Att förhindra vissa barn från att delta bara för att de har en viss huvudbonad går emot de principerna.

– Om en flicka som bär slöja skulle ha det jobbigt på något sätt, och vi säger att de inte ska få vara med och sporta, hjälper vi dem verkligen då?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons