Annons

Ordkrig trappas upp: ”USA arrogant och själviskt”

Den kinesiska staten har reagerat kraftfullt mot att två kinesiska medborgare åtalats i USA misstänkta för en global hackerattack.

”USA är arrogant och själviskt”, dundrar det kinesiska utrikesdepartementet.

Under strecket
Publicerad

De båda männen finns på FBI:s lista över de mest eftersöka cyberbrottslingarna.

Foto: Ng Han Guan/AP och FBI:s webbsida Bild 1 av 1

De båda männen finns på FBI:s lista över de mest eftersöka cyberbrottslingarna.

Foto: Ng Han Guan/AP och FBI:s webbsida Bild 1 av 1
De båda männen finns på FBI:s lista över de mest eftersöka cyberbrottslingarna.
De båda männen finns på FBI:s lista över de mest eftersöka cyberbrottslingarna. Foto: Ng Han Guan/AP och FBI:s webbsida

Det var en nyhet som inte precis förbättrade de redan spända relationerna mellan USA och Kina. Det amerikanska justitiedepartementet avslöjade på torsdagen att man åtalat två kinesiska medborgare misstänka för omfattande hackerattacker i hela världen. Attackerna ska ha riktat sig mot både tech-företag och mot militära mål.

De båda männen, Zhu Hua and Zhang Shilong, är på fri fot men efterlysta av FBI .

De ska vara medlemmar i hackergruppen APT 10, som enligt justitiedepartementet arbetar på uppdrag av den kinesiska regeringen. Även australiensiska och brittiska myndigheter har anklagat APT 10 för att vara en statsunderstödd grupp.

”Kampanjen har tentakler som når oerhört långt”, uppger brittiska säkerhetskällor för tidningen The Guardian.

Annons
Annons

Den kinesiska regeringen förnekade på fredagen kategoriskt all inblandning i hackningen. Enligt Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, har landet ”aldrig deltagit i eller givit stöd för stöld av affärshemligheter i någon form.”

Åtalet mot medlemmarna i hackergruppen är inte direkt kopplat till gripandet av det kinesiska telekomföretaget Huaweis finanschef Meng Wenzhou i Kanada den 1 december. Hon greps på uppdrag av amerikanska myndigheter och anklagas för att ha dolt Huaweis kopplingar till ett företag som gjort affärer med Iran. Affärerna ska ha varit ett brott mot den amerikanska blockaden mot landet.

Att händelserna kommer så nära har ändå bidragit till att ytterligare försämra relationen mellan de båda länderna.

Det kinesiska utrikesdepartementet går till hård attack mot de amerikanska myndigheterna.

– USA är en supermakt, och rätt så arrogant och själviskt, sa Hua Chunying under fredagens presskonferens.

Tonläget har varit högt också från den amerikanska sidan. FBI-chefen Christopher Wray har sagt att inget land utgör ett större hot mot USA:s långsiktiga ekonomiska utveckling än Kina.

– Kinas mål är, enkelt utryckt, att ersätta USA som världens ledande supermakt, och de är redo att använda olagliga metoder för att uppnå det, sade han på en presskonferens på torsdagen.

Den engelskspråkiga tidningen China Daily, som kontrolleras av kommunistpartiet, hävdar i en ledare att ”attacken” mot Huawei är ett tecken på amerikansk panik över de kinesiska tech-företagens framgångar.

Försöken från USA:s och dess allierades sida att skydda sina företag från kinesiska konkurrenter är politiskt motiverade, och inte baserade på fakta”, skriver tidningen.

De restriktioner som USA infört mot Huawei gäller dock i första hand företagets nätverksprodukter, och inte mobilerna. China Daily nämner inte att Huawei inte längre har några amerikanska konkurrenter på nätverkssidan. Företagets viktigaste konkurrenter är i dag Ericsson och Nokia.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SVENSKA BOLAG I KINA
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons