Annons

Ordningsvakten vädjar: Föräldrar, sup er inte fulla

Midsommarafton är en av helgerna då det dricks mest alkohol i Sverige. En väktare på en camping i Småland vädjar i ett Facebook-inlägg till föräldrarna att inte "supa redlöst". Även Bris kommer med samma vädjan och manar föräldrar till eftertänksamhet.

Under strecket
Publicerad

Simon Frosths inlägg från förra året har fått fart även till årets midsommar.

Foto: Christine Olsson/TT, FacebookBild 1 av 1

Simon Frosths inlägg från förra året har fått fart även till årets midsommar.

Foto: Christine Olsson/TT, FacebookBild 1 av 1
Simon Frosths inlägg från förra året har fått fart även till årets midsommar.
Simon Frosths inlägg från förra året har fått fart även till årets midsommar. Foto: Christine Olsson/TT, Facebook

Midsommar är en av de största alkoholhelgerna i Sverige. Systembolaget ökar sin försäljning med cirka 20 procent jämfört med andra helgdagar.

För en del svenskar stannar det inte vid en nubbe till sillen och en öl till grillen. Simon Frosth, som arbetar som ordningsvakt på en stor familjecamping i Småland, har med egna ögon sett konsekvenserna av vuxnas kopiösa supande under midsommarafton.

Förra året skrev han ett inlägg på Facebook som även i år har blivit en delningsraket.

"Ingen 10-årig grabb ska behöva vara stöttepelare åt sin pappa som inte hittar hem på campingen för att han är så full. Inga unga tvillingpojkar ska behöva stå själva hemma i förtältet medan deras mamma sitter och sover i baren på midsommarafton. Även om midsommar bara är en gång om året så MÅSTE man ju inte supa sig redlös", skrev Simon Frosth på sin Facebooksida.

Annons
Annons

I en intervju med SVT säger han att han var tvungen att "skriva av sig" efter arbetspasset. Han berättar också att en kollega hoppat av sitt pass på campingen i morgon eftersom han inte klarar av att se "familjetragedierna".

– Han jobbar hellre på krogen. Där är det vuxna som inte har sina barn med sig. Man vet inte vad som händer när de kommer hem. Men på campingen får man se det med egna ögon. Barn som tvingas vara med fulla föräldrar, säger han till SVT.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, säger till SvD att sommartiden generellt är en tid då alkoholkonsumtionen ökar. Parallellt ökar också samtalen om alkohol till Bris från barn som mår dåligt.

– När barn kontaktar Bris under sommaren är det några saker som sticker ut. Bland annat handlar det om familjekonflikter. Många kontaktar oss specifikt kring alkohol, att föräldrarna dricker mycket och att det blir bråk. Det kan vara att föräldrar dricker och att barnet inte känner igen dem, att de förändras när alkohol kommer in i kroppen, förklarar Magnus Jägerskog.

Nu vill han vädja till föräldrar att dricka måttligt och undvika berusningsdrickande under midsommar.

– Som förälder ska man vara eftertänksam i sin alkoholkonsumtion och det ska man vara hela tiden, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons