Annons

”Organiserad brottslighet beror på segregation”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsminister Stefan Löfven köper inte kopplingen vissa gör mellan brottslighet och invandring.

– Hade du satt människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar hade du fått samma resultat, säger han i SVT:s Agenda.

Under strecket
Publicerad

Sedan 2014 har antalet skjutningar och sprängdåd ökat kraftigt i Sverige, och hittills i år har 32 dödsskjutningar ägt rum.

Vissa politiker och debattörer pekar på en koppling mellan invandring och den grova brottsligheten – men statsministern tillbakavisar det.

– Så länge de ekonomiska klyftorna och sociala orättvisorna hade varit desamma så skulle vi haft samma problem även med en mindre invandring. Det är min bestämda uppfattning, säger Stefan Löfven i Agenda.

Han menar att kriminaliteten växer ur ojämlikheten.

– Den organiserade brottsligheten beror på segregation, att det har tillåtits fortgå allt för länge. Det viktigaste vi gör här är att minska skillnaderna i vårt samhälle, säger Löfven.

Därför menar han att den viktigaste delen av lösningen är insatser i skolan.

– Skolan ska finnas där och ge ett tidigt stöd så alla går grundskolan och gymnasiet och kan komma ut i yrkeslivet i stället för att välja brottets bana, säger Löfven i Agenda.

Han menar också att arbetslösheten indirekt driver på kriminaliteten.

– Unga ska se sina föräldrar gå till jobbet, inte vara lediga och tro att det är det som är det normala. Det normala är att gå till jobbet, säger Löfven i Agenda.

SVT frågar statsministern om vad han och hans parti borde gjort annorlunda, med tanke på att utvecklingen pågått under decennier.

– Då är det arbetslösheten som är a och o, att få vuxna i arbete även om de har låg utbildning, och det är just vad vi gör nu med extratjänsterna, svarar Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons