Annons

Karl Sigfrid:Organiserad brottslighet och fanatism hotar det fria ordet

Journalister som skriver om organiserad brottslighet eller religion riskerar hot.
Journalister som skriver om organiserad brottslighet eller religion riskerar hot. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

På en världskarta i röda och svarta nyanser är några länder i norra Europa vitfärgade. Färgerna symboliserar ländernas pressfrihet, betygsatt av Reportrar utan gränser, och kartan visar att de länder där journalister kan gräva ostört är en liten minoritet. Av 180 rankade länder klassas situationen som bra i bara 15.

Situationen har försämrats särskilt i utvecklade länder enligt rapporten, men man får hålla i åtanke att det är artskillnad mellan svårigheter som journalister brottas med i västvärlden och de övergrepp som rapporteras från länder som Turkmenistan, där journalister både grips och torteras.

Europas svartaste får är Bulgarien. Oberoende journalister har hotats och i enstaka fall mördats, och EU-medel till medierna fördelas utan transparens vilket gör det möjligt för regeringen att muta nyhetsredaktioner i utbyte mot positiv rapportering.

Så går det lyckligtvis inte till i Sverige, men helt utan problem är inte vi heller. Reportrar utan gränser påtalar att journalister som rapporterar om organiserad brottslighet och missförhållanden kopplade till religion kan förvänta sig hot. Det leder i värsta fall till självcensur och att allmänheten inte ser omfattningen av de här fenomenen.

Reportrar utan gränser intresserar sig mest för journalisters arbetssituation, men lika viktig är människors möjlighet att utbyta information via sociala medier.

De öppna plattformarna där människor fritt kan publicera nyheter och åsikter blir både ett verktyg för att granska makten och för att granska hur väl rapporteringen i traditionella medier speglar verkligheten.
EU har nyligen beslutat att strypa det fria informationsflödet på internet med obligatoriska uppladdningsfilter och länkskatt. I Frankrike har politikerna i samma anda stiftat en lag mot falska nyheter, som ska ge staten ett sanningsmonopol.

I Europa är den här sortens begränsningar av det fria ordet på internet, genomförda av politiker som inte förstår vilken skada de åsamkar, det största hotet mot fri nyhetsspridning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons