Annons

Orhan Pamuk i SvD: Stoppa laglösheten i Turkiet

Orhan Pamuk.
Orhan Pamuk. Foto: Staffan Löwstedt

Nobelpristagaren kräver i en artikel i SvD att författaren Ahmet Altan friges – efter att på nytt blivit fängslad tidigare i veckan. ”Genom att låtsas som om detta inte är något utöver det vanliga, normaliserar vi laglöshet och godtycke.”

Under strecket
Publicerad

Ahmet Altan.

Foto: ABC Ajansi/TT Bild 1 av 1

Ahmet Altan.

Foto: ABC Ajansi/TT Bild 1 av 1

I dagens Turkiet krävs det både mod och styrka för att våga säga sanningen – och dessa egenskaper besitter Ahmet Altan. Han har suttit i fängelse de senaste tre åren, inlåst på grund av politiskt motiverade anklagelser som bygger på föga trovärdig bevisföring.

De som efter tre år till slut släppte ut honom, insåg dock snart att den här modige författaren förblir orädd och oförändrad, att han skulle fortsätta att kritisera staten och regeringen – trots allt de hade låtit honom genomlida.

Så de bestämde sig för att kasta honom i fängelse igen.

Ahmet Altan.
Ahmet Altan. Foto: ABC Ajansi/TT

Att få se rättssäkerheten så självsvåldigt hånad och höga domstolsbeslut så lättvindigt trotsade är oacceptabelt. Så länge Altan utsätts för denna systematiska orättvisa är vår tystnad inför detta skändlig och en skamfläck på vår mänsklighet. Och än värre: genom att låtsas som om detta inte är något utöver det vanliga, normaliserar vi laglöshet och godtycke.

Sådana underligt laglösa förhållanden kommer att fortsätta att förgifta oss allihop så länge Altan hålls inlåst. Från den dagen han släpptes fri [den 4 november i år] har sociala medier-kampanjer riktats mot honom och återkommande krav ställts om att på nytt fängsla honom.

Men det är inte Altans ord som dessa människor inte kan stå ut med, utan det är det sätt på vilket han har uppfört sig sedan han frigavs: det mod och den beslutsamhet han har visat. För dem som vill styra och förtrycka sitt folk och ingjuta fruktan hos det är Ahmet Altans tapperhet och karaktärsstyrka ett hot. Det är därför de inte kan komma på något annat sätt att hantera honom än att tillgripa olagliga handlingar och på nytt sätta honom bakom galler.

Ahmet Altan måste släppas fri, normal rättssäkerhet måste återinföras i Turkiet, eftersom detta land förtjänar det.

Orhan Pamuk

© 2018, Orhan Pamuk

Orhan Pamuk är en turkisk författare. 2006 belönades han med Nobelpriset i litteratur.

Översättning: Kurdo Baksi

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons