Annons

Familjeadvokaten: Undvik tvist – skriv nytt testamente

Advokat Caroline Elander Knip reder ut vad som gäller. Illustration: Thomas Molén
Advokat Caroline Elander Knip reder ut vad som gäller. Illustration: Thomas Molén Foto: SvD

Testamentet är försvunnet – men kopiorna finns kvar. Duger det, eller måste ett nytt testamente skrivas? Advokat Caroline Elander Knip, SvD:s expert inom familjerätt och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag och min sambo skrev ett testamente för cirka 15 år sedan. Vi har flyttat och avslutat hyra av ett bankfack under denna tid. Vi har kopior av vårt testamente, men hittar inte originalet. Duger en kopia eller måste vi skriva ett nytt testamente?

Caroline Elander Knip: Det korta svaret på din fråga är JA. För att undvika eventuella tvister mellan era respektive arvingar är det min rekommendation att ni upprättar ett nytt testamente. Den främsta anledningen är reglerna om återkallelse av ett testamente.

Av lagen framgår det att ett testamente kan återkallas genom att testator, den person som har upprättat testamentet, i praktiken upprättar ett nytt testamente,
förstör det gamla testamentet eller på annat sätt tydligt ger uttryck för att testamentet inte längre utgör hans eller hennes vilja.

Med anledning av den nya lagen kan det vara bra att i ett nytt testamente göra ett aktivt lagval.

För det fall ni inte finner originalet kan det av denna anledning uppstå diskussioner mellan den först avlidnes arvingar och den efterlevande av er eftersom ni kan vara oeniga om testamentet är återkallat eller ej.

Sedan ni upprättade det tidigare testamentet har vi fått en ny arvslag, den så kallade arvsförordningen. Denna trädde i kraft i augusti 2015. Enligt huvudregeln i den nya lagen är det personens hemvist, och inte som tidigare medborgarskapet, som styr vilken lag som ska vara tillämplig på arvet.

Om du och din sambo vistas utomlands i perioder kan det med anledning av den nya lagen vara bra att i ett nytt testamente göra ett aktivt lagval.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons