Annons

Sparekonom: "Spiken i kistan" för Oscar Properties

Den senaste nedskrivningen är spiken i kistan varnar sparekonomen Joakim Bornold. Han uppmanar nu långivarna att säga nej till de nya villkor som ska rädda bostadsutvecklaren Oscar Properties från kollaps.

– Det är bättre att säga nej och ta den återbetalning av lånet man kan få nu, säger Joakim Bornold till SvD.

Uppdaterad
Publicerad
Den 6 maj ska långivarna rösta om de går med på Oscar Properties förslag för att bolaget ska nå en långsiktigt hållbar kapitalstruktur.
Den 6 maj ska långivarna rösta om de går med på Oscar Properties förslag för att bolaget ska nå en långsiktigt hållbar kapitalstruktur. Foto: Malin Hoelstad

På torsdagen höll aktieägarna i Oscar Properties stämma. Men också de investerare som köpt obligationer i bostadsutvecklaren står inför avgörande beslut.

Den 6 maj ska långivarna rösta om de går med på Oscar Properties förslag för att bolaget ska nå en långsiktigt hållbar kapitalstruktur. Ett förslag som innebär omfattade förändringar i lånevilkoren för den obligation som förfaller efter sommaren.

Men SvD:s avslöjande att ett av lyxbyggarens dotterbolag skriver ned värden på 260 miljoner kronor är en varningssignal som skapar en stor osäkerhet om Oscar Properties verksamhet. Det menar Söderberg& Partners sparekonom Joakim Bornold till SvD.

Annons

– Det förstärker min tidigare syn och för mig är det spiken i kistan. Jag avråder obligationsägarna från att acceptera villkorsförändringarna, säger Bornold och fortsätter.

– Det är helt orimligt att långivarna ska ta den här risken med att förlänga lånet när aktieägarna inte tar någon extra risk eller skjuter till mer kapital. Det är bättre att säga nej och ta den återbetalning av lånet man kan få nu, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: Daniella Backlund

För att få igenom förändringarna i lånevillkoret krävs att ägarna till obligationslösningen ställer sig positiva. Hittills har bland annat Spiltan Fonder sagt att man accepterar en förlängning av lånet men ägarbilden är spretig och det är osäkert om Oscar Properties får igenom sina önskemål. 

Den ekonomiska krisen är påtaglig i Oscar Properties. Bolagets revisor Ingemar Rindstig från Ernst & Young varnar för en kollaps och skrev i årsredovisningen som publicerades för ett par veckor sedan att:

”Koncernens fortsatta verksamhet är beroende av förlängningen av det obligationslån som förfaller i september 2019 eller annan form av finansiering. Skulle inte medel erhållas i den omfattning som styrelsen förväntar sig kan detta innebära en betydande risk för bolagets förmåga att fortsätta verksamheten. ”

Totalt har koncernen skulder på 1,7 miljarder kronor men också andra finansiella åtaganden på 3,5 miljarder kronor. 

Försäljningen av Oscar Properties bostäder ökade visserligen något i senaste kvartalet. Bokslutet visade samtidigt att de likvida medlen har krympt från nära en halv miljard kronor till 100 miljoner kronor.

Obligationsägarna ska rösta om de ska förlänga lånet med tre år den 6 maj.

På torsdagen röstade aktieägarna i Oscar Properties för ansvarsfrihet för vd Oscar Engelbert och styrelsen. Samtidigt valdes tidigare finansmarknadsminister Peter Norman till ny ordförande.

Annons
Annons

Den 6 maj ska långivarna rösta om de går med på Oscar Properties förslag för att bolaget ska nå en långsiktigt hållbar kapitalstruktur.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons