Dagens namn: Hans, Hampus
torsdag 29 augusti kl. 06.38

Orkanen Dorian på väg mot USA:s östkust

Orkanen Dorian svepte förbi Puerto Rico, regeringen går vidare med förslaget om ökad kostnadsutjämning för kommuner och regioner och en av Sveriges största banker ska ledas av två socialdemokrater ”som inte kan mycket om bank”. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om ökad kostnadsutjämning mellan kommuner och regioner – trots att förhandlingarna mellan C och L samt oppositionspartierna inte är klara. Civilminister Ardalan Shekarabi säger till Ekot att man under dagens regeringssammanträde kommer fatta beslut om en lagrådsremiss. Den uppdaterade omfördelningen ska äga rum redan vid årsskiftet.

Orkanen Dorian – som varit bakgrunden till ett ordkrig mellan USA och Puerto Rico – svepte i natt förbi den spansktalande ögruppen, utan att orsaka några större skador. I stället blåser Dorian in mot USA:s östkust, och orkanens vindhastighet väntas bli över 50 meter i sekunden. Dorian är den största orkanen som kan nå Floridas kust på 15 år.

Två profilerade socialdemokrater kommer nu leda storbanken Swedbank. I går kväll blev det klart att Folksams vd Jens Henriksson kommer ta över som vd för banken, där Göran Persson redan sitter som ordförande. ”Banken ska ledas av två socialdemokrater, som inte kan mycket om bank”, skriver SvD:s Birgitta Forsberg om utnämningen.

I går kväll meddelade medieprofilen Cissi Wallin att hon kommer åtalas för grovt förtal efter att ha anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt. Det skriver Wallin själv på sajten Gardet. Virtanen polisanmälde Wallin för förtal efter det att hon i samband med metoo-rörelsen anklagat honom för våldtäkt.

Det blev inte mycket till orkan vid Puerto Ricos kust under natten.
Det blev inte mycket till orkan vid Puerto Ricos kust under natten. Foto: Ramon Espinosa/AP

Hälsa: Vilka är tjockast, männen eller kvinnorna?

Tja, det beror på. I Sverige visar en ny studie att männen i regel är något mer överviktiga än kvinnorna, medan kvinnorna har gått om männen i BMI-indexets mått på övervikt globalt. Stefan Söderberg, en av studiens forskare, lyfter dock fram att det finns kritik mot BMI för att mäta just fetma.

Här är höstens ”måste läsa”-böcker

Ja, vi vet – det är fortfarande högsommarvärme, och hösten har ännu inte visat sitt fula tryne. Men för att göra er läsare startklara för årstidsskiftet tipsar SvD redan nu om höstens hetaste böcker. Och vill du dessutom ha koll på vilka de bästa bästsäljarna är för tillfället kan man alltid spana in SvD:s boklista.

Annons
Annons
Annons