Annons

Stormen når Louisiana – 100 000 strömlösa

Stormen Barry har dragit in över Louisiana.
Stormen Barry har dragit in över Louisiana. Foto: Matthew Hinton/TT

Minst 100 000 invånare utan el och vägar under vatten när stormen Barry drog in över Louisiana på lördagskvällen svensk tid. På sina håll har människor evakuerats och skyddsvallar översvämmats.

Under strecket
Publicerad

Fångar hjälper till att lasta upp sandsäckar på bilflaket.

Foto: Matt Williamson/TT Bild 1 av 1

Vid klockan fem svensk tid började orkanen Barry närma sig den amerikanska delstaten Louisiana. Från att tidigare ha klassats som en tropisk storm uppgraderades den i samband med det till en klass 1-orkan.

Men när Barry sedan drog in över Louisiana vid åttatiden på kvällen avtog vindstyrkan och Barry nedgraderades åter till en tropisk storm.

Amerikanska CNN rapporterar att minst 100 000 invånare i södra Louisiana står utan el och att vissa vägar har översvämmats till följd av regn och blåst.

Just den kraftiga vindhastigheten i kombination med regnfallet ökar risken för översvämningar i staden New Orleans, som på grund av det geografiska läget vid Mississippifloden redan är extra utsatt.

År 2005 drabbades New Orleans av stora översvämningar i samband med orkanen Katrina. Efter det tillsattes nya skyddsåtgärder för att förhindra framtida översvämningar. Dessa sätts nu för första gången på prov i och med att Barry drar in över land.

Enligt de senaste prognoserna kommer dock inte staden att drabbas i lika stor utsträckning som tidigare befarats. Men den senaste tidens regnoväder gör ändå att det finns en ökad risk för översvämningar.

Annons
Annons

Fångar hjälper till att lasta upp sandsäckar på bilflaket.

Foto: Matt Williamson/TT Bild 1 av 1

Därför har många New Orleans-invånare lämnat staden. De som är kvar har uppmanats att köpa på sig förnödenheter, samt bunkra mat och vatten. Sedan fredag kväll lokal tid har också invånarna ombetts att stanna hemma.

Enligt CNN har hälften av skyddsvallarna i staden Plaquemines Parish inte blivit förstärkta sedan Katrina. Som en konsekvens av det har nu 15 vallar översvämmats i staden.

I Terrebonne Parish har boende i delar av staden tvingats att evakuera. Det kommer även rapporter om att hundar som övergivits och tagits om hand av härbärgen har flugits ut från Louisiana. Detta för att man ska slippa tvingas avliva dem.

Fångar hjälper till att lasta upp sandsäckar på bilflaket.
Fångar hjälper till att lasta upp sandsäckar på bilflaket. Foto: Matt Williamson/TT

President Donald Trump har utlyst nationellt nödläge för Louisiana. Dessutom har omkring 3 000 räddningsarbetare och trupper från det amerikanska nationalgardet positionerats ut längs med kusten.

Till invånarna i Louisiana har det skickats ut en checklista där de först och främst uppmanas att inte få panik. Efter att stormen dragit förbi ombeds de att ta kontakt med nära och kära för att meddela att de är i säkerhet. De uppmanas också att dokumentera skador på egendom genom fotografier och att därefter ta kontakt med sina försäkringsbolag.

Dessutom ska de evakuerade endast återvända om myndigheterna har sagt att det är säkert. Invånarna uppmanas också att inte dricka kranvatten om inte myndigheterna uppgett att det är säkert.

Därtill ska man undvika kontakt med översvämningsvattnet eftersom det kan vara förorenat från avloppet och innehålla farliga insekter eller djur. Man ska heller aldrig gå eller köra på vägar som har översvämmats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons