Annons
Ledare

Fredrik Hultman:Orkar C och L försvara arbetslinjen?

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Samtidigt som Anders Borg sommarpratar håller hans politiska projekt på att avvecklas.

Under strecket
Publicerad

Under sin tid som finansminister utsågs Anders Borg till Europas bästa finansminister av Financial Times. Men när han sommarpratar i morgon har han sedan en tid fått se sitt politiska arv monteras ned.

Anders Borg var tillsammans med Fredrik Reinfeldt en av arkitekterna bakom Alliansens arbetslinje. Genom skattesänkningar och en reformerad a-kassa skulle fler komma i arbete. Resultatet blev ett av de mer framgångsrika politiska projekten i modern tid. Inte bara vad gällde folkligt stöd, utan även resultat.

Socialdemokraterna var dock aldrig nöjda. Med coronapandemin som förevändning har reformerna av a-kassan avvecklats. Ersättningstaket har höjts, avtrappningen har minskat och medlemsvillkoret har sänkts. Steg för steg rullas arbetslinjen tillbaka. Bidragslinjen träder åter i kraft.

Visst kan krisen motivera tillfälliga förändringar. Men under finanskrisen 2008–09 gjordes inte så omfattande förändringar av a-kassan. Det finns inte heller någon garanti för att förändringarna är tillfälliga. Värnskatten var tänkt att vara tillfällig när den infördes under 90-talskrisen. Den blev kvar i 20 år.

Annons
Annons

Stefan Löfven sa under partiledardebatten i SVT att höjningarna i a-kassan ska hanteras i höstbudgeten (7/6). Nyligen beräknade Riksdagens utredningstjänst effekterna av förändringarna i a-kassan. Om förändringarna görs permanenta, skulle jämviktsarbetslösheten öka med 0,69 procentenheter. Det motsvarar närapå 40 000 arbetstillfällen. Redan nu beräknas arbetslösheten efter coronapandemin landa på mellan åtta och tio procent. Om förändringarna i a-kassan blir permanenta, blir även en del av arbetslösheten permanent.

Det ligger nära till hands att se detta som en socialdemokratisk strategi för att driva igenom sina favoritfrågor i skepnad av krisåtgärder. De nya förändringarna av a-kassan fanns inte med i Januariöverenskommelsen så det kan bli svårt för Centerpartiet och Liberalerna att sätta emot under budgetförhandlingarna.

Coronapandemin kan nu bli en socialdemokratisk murbräcka för att spräcka alliansens reformer. Centerpartiet och Liberalerna kan fortfarande stoppa avvecklingen i nästa budgetförhandling. Frågan är om de orkar hålla emot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons