Annons

Sandra Johansson:Oro för aborträtt – upprört när Trumps domare frågades ut

Utfrågningen i kongressen av Trumps nominering till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, började med upprörd stämning och protester redan vid invigningsanföranden. På onsdagen ska Kavanaugh grillas om hur han ser på aborträtten och Trumps rätt att slippa frågas ut av den särskilda åklagaren.

Under strecket
Publicerad

Det var upprörd stämning när anföranden hölls om den nominerade domaren till högsta domstolen, Brett Kavanaugh.

Foto: AP Bild 1 av 2

Brett Kavanaugh.

Foto: AP Bild 2 av 2

Det var upprörd stämning när anföranden hölls om den nominerade domaren till högsta domstolen, Brett Kavanaugh.

Foto: AP Bild 1 av 1
Det var upprörd stämning när anföranden hölls om den nominerade domaren till högsta domstolen, Brett Kavanaugh.
Det var upprörd stämning när anföranden hölls om den nominerade domaren till högsta domstolen, Brett Kavanaugh. Foto: AP

NEW YORK På tisdagen var vissa demonstranter så högljudda att senatorernas röster drunknade när de höll anföranden om den nominerade domaren till högsta domstolen; Brett Kavanaugh. Men varken de som protesterade eller de demokratiska senatorerna lyckades försena utfrågningen som hålls på onsdagen. Demokraterna försökte driva att de måste få ta del av materialet från Kavanaughs långa juridiska karriär. En del släpptes kvällen innan och delar från Kavanaughs tid som rådgivare till George Bush vill Trump-administrationen inte ge ut. Samtidigt finns gott om offentliga domar som hintar om var Brett Kavanaugh står i olika frågor – och ståndpunkterna oroar Demokraterna. I centrum står frågan om kvinnors rätt till abort, men även HBTQ-personers rättigheter.

Annons
Annons

Brett Kavanaugh.

Foto: AP Bild 1 av 1

Förra året ställdes en disktriktdomstol inför frågan om en gravid 17-årig kvinna som kommit in utan papper skulle släppas tillfälligt och få genomgå en abort. Trump-administrationen drev en rättsprocess om att hon skulle nekas och fallet kan ses som en mikrospegling av det vägskäl som nu sker i USA:s högsta domstol:

Bland de tre domare som röstade mot kvinnans rätt till en abort fanns Brett Kavanaugh. Bland de sex som röstade för fanns Merrick Garland, den liberala domare som Barack Obama nominerade år 2016 men som republikanerna vägrade ha en omröstning om, med hänvisning till att ett val väntade.

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: AP

I kvinnans fall fick hon tillgång till abort. När Kavanaugh nu väntas ta plats i Högsta domstolen (republikanerna har majoritet i senaten som godkänner honom) kommer han i stället tillhöra den värdekonservativa majoriteten med fem domare mot fyra mer liberala.

Väckelseskristna grupper i USA har jublat över nomineringen eftersom man ser en chans att Högsta domstolen kan riva upp beslutet Roe vs Wade som gjorde abort nationellt lagligt 1973. Samtidigt kommer Kavanaugh i sin utfrågning inte att besvara direkta frågor om specifika fall. I fallet med den papperslösa kvinnan argumenterade han för att regeringen borde fått omplacera henne först hos en så kallad sponsor (exempelvis en släkting) men han uteslöt inte helt hennes rätt till en abort. De två mest abortvänliga republikanerna Susan Collins och Lisa Murkowski har varit måltavlor för påtryckningsförsök från dem som förespråkar aborträtten. Collins har sagt att att Kavanaugh sagt till henne att han delar uppfattningen av Roe vs Wade är etablerad lag.

Annons
Annons

Det är inte troligt att Högsta domstolen skulle riva upp lagen i den meningen att abort blir nationellt olagligt. I stället kommer sannolikt mer makten ges till delstaterna. Redan nu pågår en kamp i en rad delstater där abortmotståndare försvårar kvinnors tillgång till abort med så kallade Trap-lagar (targeted regulations of abortion providers).

För Trump är attacken mot aborträtten ett vallöfte. När Trump kampanjade lät han en inflytelserik religiös och värdekonservativ grupp sätta upp en lista med tänkbara domare och för gruppen är abortmotståndet centralt. Kavanaugh väntas nu ge motståndet en röst för en lång tid framöver, eftersom domarna sitter på livstid.

Valet av domare kan också ha direkta konsekvenser för Trump när det gäller utredningarna kring Trumpkampanjens misstänka samröre med Ryssland. Kavanaugh och Trump delar nämligen en central uppfattning i frågan: båda är skeptiska till att minska presidentens inflytande.

Genom sin karriär har Kavanaugh varit kritisk till regleringar som begränsar presidentens makt över den verkställande makten, såsom justitiedepartement som den särkskilda utredaren Robert Mueller verkar under. Det trots att han själv arbetade med den särskilda åklagaren Ken Starr som utredde Bill Clinton.

När president Richard Nixon tvingades lämna över inspelningar i samband med Watergate var det efter ett historiskt beslut från Högsta domstolen. Fallet anses ha befäst att ingen president står över lagen, ett beslut som Kavanaugh både kritiserat och hyllat. Tydligare har han varit i sin kritik av en lag som gjorde att en president inte kan avskeda en särskild åklagare (lagen finns inte längre).

Trumps advokater har hävdat att presidenten inte kan tvingas vittna eller lämna över vissa dokument. Om saken avgörs i Högsta domstolen väntas Kavanaugh instämma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons