Annons

Oro för lågkonjunktur på Stockholmsbörsen

Allt mer tyder på en konjunkturavmattning när Stockholmsbörsen återigen slutade på minus. Tydligast är signalerna som kommer från Europa och Kina.
– Det finns en utbredd oro för att vi närmar oss en lågkonjunktur, säger Maria Landeborn på Danske Bank.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

För tredje dagen i rad uppvisade Stockholmsbörsen röda siffror på fredagen. En utveckling som ligger i linje med de andra börserna runt om i världen.

På flera håll syns även allt fler tecken som tyder på en konjunkturavmattning.

– Senast var det tysk industristatistik som inte kom in enligt förväntan. Tidigare har vi sett samma sak i Kina. Börserna har backat på grund av sämre handelsstatistik än förväntat, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, anser att turbulensen kan sammanfattas som en tillväxtoro.

– Kina skruvade ner prognosen för tillväxten till omkring sex procent i år. Hamnar den där nere är det den lägsta på 30 år.

Samtidigt visar färsk statistik från USA att sysselsättningstillväxten bromsat kraftigt under februari månad. Det brukar i sin tur ha effekt på den svenska börsen.

Annons
Annons

– För att tillväxten ska orka hålla i sig är det viktigt att arbetsmarknaden är stark både i Europa och USA, säger Maria Landeborn.

Både hon och Johanna Kull framhäver dock att den amerikanska ekonomin mår bra.

– Den är väldigt stark. Amerikansk ekonomi är den där de avmattade konjunktursignalerna visat sig allra minst, mest har det synts i Europa och Kina, säger Johanna Kull.

Just i Europa har de sänkta tillväxtprognoserna fått den Europeiska centralbanken att öka på stimulanserna. Det meddelades i samband med torsdagens räntebesked.

– Aktiemarknaderna gillar stimulanser men så här sent i konjunkturcykeln finns en utbredd oro för att vi närmar oss en lågkonjunktur, säger Maria Landeborn.

Hon spår att den kommande veckan kommer vara fortsatt orolig och att vi får vänja oss vid stora kursrörelser under 2019.

– Men något år fram i tiden är inte min bild att vi är nära en recession. Tittar man på finanspolitiken och penningpolitiken så är den fortfarande stimulativ. Vinstutvecklingen är också positiv för svenska bolag, och på en global basis. Även om den blir lägre än förra året. Det är viktigt för att kunna tro på en fortsatt börsuppgång.

Enligt Johanna Kull är det heller inte uppseendeväckande att Stockholmsbörsen dalat något efter årets starka inledning.

– Nästan hela fallet från i höstas hämtades upp på två månader. Det är ganska naturligt att börsen tappar lite fart.

Hon framhåller även att utfallet av det numera uppskjutna mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping kan få stor påverkan för konjunkturavmattningen. Likaså brexitfrågan.

– Där tickar klockan allt snabbare. Ett lugnande besked skulle kunna glädja börserna, säger Johanna Kull.

Om en dryg månad kommer också aktieutdelningarna vilket väntas ge ett visst stöd till börserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons