Annons

Oro för svensk export efter Kinas utspel

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige.
Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige. Foto: Lars Pehrson

Kina skärper tonläget mot Sverige och skapar oro för att svenska företag ska drabbas. Enligt Kinaexperten Jerker Hellström handlar uttalandena om att skapa osäkerhet. Men frågan är om det också slår mot handeln.

Under strecket
Publicerad

Kina skärper tonläget mot Sverige.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Kina skärper tonläget mot Sverige.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har väckt uppmärksamhet flera gånger när han kommit med kritik mot värdlandet. Nu skruvas det hela upp ytterligare ett varv.

För ambassadören varnar för att kan få konsekvenser för Sverige om ledande politiker är med när Svenska PEN delar ut Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Ambassadören har gått ut med kritiska uttalanden ungefär en gång i veckan och krävt ursäkter för alla möjliga saker. Men att hota med repressalier är onekligen en upptrappning, säger Jerker Hellström, Kinaexpert på det statliga försvarsforskningsinstitutet FOI.

Vilka konsekvenserna kan bli är oklart. En fråga är om svensk handel med Kina kan påverkas.

Det finns för närvarande omkring 10 000 svenska företag som handlar med Kina och enligt Utrikesdepartementet är drygt 600 av dem på plats i landet.

Kina skärper tonläget mot Sverige.
Kina skärper tonläget mot Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Kina är också Sveriges åttonde största exportmarknad och står för knappt fem procent av de varor som exporteras från Sverige. Framför allt handlar det om maskiner, medicinska produkter och fordon.

Omvänt står Kina för drygt fem procent av den svenska importen. Här dominerar maskiner och kläder.

Men Jerker Hellström varnar för att koppla ihop den kinesiska ambassadörens hot med hur svenska företag kan påverkas.

– Det är en helt irrelevant fråga. För det går aldrig att veta vad reaktionen blir. Ibland kan det vara väldigt små saker som det blir stora reaktioner på, och ibland är det saker som vi tror ska provocera men det händer ändå ingenting, säger Jerker Hellström.

I själva verket agerar den kinesiska ambassadören nu, enligt Jerker Hellström, för att skapa osäkerhet och en rädsla för bestraffningar. Enligt honom är målet att få till en svensk självcensur, att svenska opinionsbildare avstår från att kritisera Kina av rädsla för repressalier som till exempel kan drabba svenska företag.

Ett känt fall där det talas om att näringslivet drabbats av kinesiska bestraffningar är Norge. För när den norska Nobelkommittén 2010 gav fredspriset till den fängslade människorättskämpen Liu Xiaobo reagerade den kinesiska ledningen starkt.

De normala politiska och diplomatiska förbindelserna mellan länderna frystes och först sex år senare återupptogs kontakten. Under tiden var det stor oro för hur det norska näringslivet skulle påverkas, inte minst laxexporten.

Enligt Jerker Hellström var det här bara ett sätt för Kina att skapa en bild av att det blir bestraffningar för den som trotsar landets ledning. I själva verket var det inte mycket som hände och en rapport pekar på att handeln mellan Norge och Kina var närmast oförändrad och i själva verket ökade något år efter konflikten.

– Laxförsäljningen omdirigerades bara via Vietnam, så det såg ut som om den inte kom från Norge. Under den här kinesiska bojkotten gjorde ett kinesiskt bolag ett företagsköp i Norge som var större än köpet av Volvo Cars, säger Jerker Hellström.

Han menar att det viktiga nu är att den svenska regeringen inte backar. Genom att gå på prisutdelningen visar man att vi står för våra normer och värderingar, som att värna yttrandefriheten.

– Om vi ens börjar tänka i andra banor blir det farligt. För de vill uppnå självcensur.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons