Efter succéåret var Ebba Busch Thor i en ovan situation under Järvaveckan – som ledare för ett parti som backar.
Efter succéåret var Ebba Busch Thor i en ovan situation under Järvaveckan – som ledare för ett parti som backar. Foto: Adam Wrafter

Oron sprids i KD – talas om abort och migration

Ebba Busch Thors framgångsmaskin har börjat hacka och Kristdemokraterna backar. Nu vill tunga företrädare tvinga bort KD-toppen Lars Adaktusson. Andra skyller på migrationsfrågan och vill skärpa partiets politik.

Uppdaterad
Publicerad

Det duggregnar. Men guldskorna är på och hon är omgiven av hängivna anhängare med ”Ebba”- och ”KD”-plakat. Efter talet på Järvaveckan rusar mängder av unga fram. Men det är inte för att ta en selfie med KD-ledaren utan för att se 17-åriga artisten Elias Abbas från Rinkeby – känd från Melodifestivalen.

Efteråt går Ebba Busch Thor runt bland tälten. Tvingas svara på frågor om varför succépartiet nu faller i opinionen. Orsaken enligt henne: orimliga attacker i abortfrågan. Själv har hon kvar förtroende för före detta SVT-ankaret, numera andre vice partiordförande Lars Adaktusson, men lägger till:

– Det är ju som bekant inte jag som partiledare som beslutar vilka som ska sitta i partistyrelsen.

1/3

Efter succéåret var Ebba Busch Thor i en ovan situation under Järvaveckan – som ledare för ett parti som backar.

Foto: Adam Wrafter
2/3
Foto: Adam Wrafter / Adam Wrafter
3/3
Foto: Adam Wrafter / Adam Wrafter

Det gick inte heller att undgå Ebba Busch Thors irritation i onsdagens partiledardebatt. Först attackerade Stefan Löfven. Sedan forna alliansvännen Annie Lööf. Och sist Jonas Sjöstedt. Ordet ”abort” nämndes 39 gånger efter KD-ledarens anförande – som handlade om sjukvården.

Ebba Busch Thor har blivit inträngd i ett hörn som både Alf Svensson och Göran Hägglund slagits för att komma bort från.

– Vi. Har. Inga. Förslag. Om. Att. Ändra. Svensk. Abortlagstiftning, upprepade Ebba Busch Thor med stegrande frustration.

Adaktusson saknar en politisk fingertoppskänsla.

Kristdemokraterna har rusat i opinionen sedan förra sommaren. Men nu har partiet sprungit in i en vägg.

Partiet backar signifikant i SvD/Sifo från 12 procent i förra mätningen i maj till 9,5 procent i juni. Väljarna, främst kvinnor, flyr tillbaka till M. Nyligen tappade KD fyra procentenheter i Demoskops mätning. Dessutom förlorade Ebba Busch Thor fem procentenheter i partiledarnas förtroendeliga.

Annons

Nu sprider sig en oro inom partiet. Varför backar KD? Beroende på vem du frågar får du olika svar.

De flesta skyller på rapporteringen kring Lars Adaktussons agerande i EU-parlamentet där han röstat mot abort i en rad omröstningar.

Många i partiet är förbannade. Vissa på medierna, andra på kampanjer från S och C, men många också på Lars Adaktusson själv. SvD har talat med ett tiotal källor med god insyn i partiet.

En bild träder fram av en växande intern kritik mot Lars Adaktusson.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en tung KD-topp.

Hon låter precis som Annie Lööf.

Partiledningen har ända sedan 90-talet försökt att neutralisera abortfrågan. Vid rikstinget 1997 sa KD ja till rätten till abort i ett försök av Alf Svensson att förändra bilden av partiet. Våren 2002 skrev KD-politikern Mats Odell i tidningen Dagen att om partiet ägnar sig åt ”underlivsfrågorna” är undergången ofrånkomlig.

Göran Hägglund presenterar partiets nya stjärnrekrytering, Lars Adaktusson, på en pressträff 2013.
Göran Hägglund presenterar partiets nya stjärnrekrytering, Lars Adaktusson, på en pressträff 2013. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT
Annons

Med sin bakgrund som programledare för SVT:s Agenda gjorde Lars Adaktusson raketkarriär när han 2013 som nybliven KD-medlem kom in i EU-parlamentet med sin slogan ”skicka en granskande journalist till Bryssel”. Vissa menar att hans plan var att bli partiledare själv.

Nu har hans maktposition försvagats rejält. Tunga företrädare talar om ett utbrett missnöje och säger att Adaktusson måste bort som andre viceordförande och partistyrelseledamot på rikstinget i höst.

– Hans position är absolut i fara. Många undrar varför ingenting händer, säger en KD-topp.

– Jag ser det som en nödvändighet att han försvinner. Han kan inte sitta kvar som vice ordförande för ett parti. Då sanktionerar partiet hans beteende. Skadan kommer inte ta slut annars. Om han inte själv avgår, säger en annan tung KD-företrädare.

Lars Adaktusson själv menar att han och partiet utsattes för en kampanj och att han inte röstat emot abort, utan mot att frågan ska upp på EU-beslutsnivå.

– Kritik ska man alltid ta på allvar, samtidigt är det svårt att förhålla sig till det som framförs anonymt. Jag kan också säga att jag sedan jag engagerat mig mötts av en fantastisk värme och generositet.

Annons

Han säger att han för en dialog med partiets valberedning.

– Jag är vald på två år till partistyrelse och presidium och förtroendet går ut i höst. Vad som händer efter det är det ju ingen som vet.

Lars Adaktusson (KD).
Lars Adaktusson (KD). Foto: Lars Pehrson

Men det finns även en annan förklaringsmodell till opinionstappet. Som vållar huvudbry för partiets strateger.

På tisdag nästa vecka, strax före semestern, samlas riksdagsledamöterna på Helgeandsholmen för en kontroversiell omröstning i migrationsfrågan. Det handlar om en förlängning av den tillfälliga flyktinglagen. I förslaget finns en förändring som underlättar anhöriginvandring.

Fredagen den 24 maj, två dagar före EU-valet, kom beskedet att Kristdemokraterna stödjer förslaget till skillnad från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Något som varit känt länge, men som väckte bestörtning på högerkanten.

Annons

”Där tog framgångssagan slut. KD är ett får i ulvakläder”, menade moderaten Ann Heberlein i sociala medier.

”Jag hade hopp till det sista. Så grymt besviken”, twittrade moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

Flödet är betydligt större till partier som står för en mer restriktiv syn i flyktingfrågan.

”Hon låter precis som Annie Lööf”, skrev en besviken väljare.

Den här förklaringsmodellen till den brutna framgångskurvan finns mest utanför partiet. Men en företrädare menar att nedgången består av ”65 procent anhöriginvandring, 25 procent abort och 10 procent annat”. En annan partitopp menar att partiet kan ha förlorat en del, men att det ”egentligen inte var partiets väljare”. I SvD/Sifo för juni förlorade KD inte bara väljare till M utan även en del till SD.

De flesta tror att migrationen påverkat marginellt. Samtidigt är frågan känslig för partiets strateger.

KD eftervalsanalys för riksdagsvalet slår fast att väljare gått till M och SD. ”Sannolikt finns bland dessa väljare en kritik mot att KD vill ha utökad anhöriginvandring genom familjeåterförening”, står det. Analysen fortsätter: ”Flödet är betydligt större till partier som står för en mer restriktiv syn i flyktingfrågan.”

Annons
Ebba Busch Thor minglar med besökare på Järvaveckan.
Ebba Busch Thor minglar med besökare på Järvaveckan. Foto: Adam Wrafter

En grupp personer som tagit valanalysen på allvar samlades en lördagseftermiddag i början av mars i ett rum i landstingshuset i Stockholm. De drack kaffe och te och lyssnade till EU-parlamentskandidaten Sara Skyttedal. Sedan röstade de efter en kort debatt igenom en motion om att KD ska verka för att slopa dagens asylsystem och ersätta det helt med ett kvotflyktingsystem. En klar skärpning.

Beslutet togs av KD Stockholms stad med en överväldigande majoritet, även om motstånd fanns. Även en motion om nationellt tiggeriförbud antogs.

– En fördel är att man kan ha en begränsad ansvarsfull invandring och samtidigt hålla ihop familjer. Vi ska ta vårt ansvar men också ha kontroll över hur många som kommer, säger ordförande Christian Carlsson, som ihop med Sara Skyttedal varit med och styrt KDU högerut.

Annons

Att personer som övervägt Medborgerlig samling eller SD har röstat på oss är absurt.

Migrationen kommer att bli en stridsfråga för partiet framöver. ”En stor möjlig kris”, säger en person med god insyn. Redan nu har motioner lämnats in inför rikstinget i Umeå i höst.

Partistyrelsen har inte börjat behandla motionerna än, men SvD erfar att det inte är troligt att ett rent kvotsystem får gehör de närmaste åren. Och stödet för familjeåterförening är grundmurat.

Däremot är bedömningen strategiskt att det krävs en striktare migrationspolitik än KD står för i dag, men det kommer att ske på andra områden. Moderaterna slår frågan i huvudet på KD inför omröstningen på tisdag och kan lyckas knipa väljare.

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Adam Wrafter

I mångt och mycket är det en kamp mellan yngre, nyare medlemmar och äldre gräsrötter med socialt engagemang. Det finns även motioner om en mer generös flyktingpolitik. Inom partiet ser många att formeln för KD:s framgång har varit tydlighet. Och där menar vissa att det brustit i migrationsfrågan. Uppenbarligen förvånades många väljare i sociala medier av partiets migrationspolitik.

– Det har varit en retorik som inte svarat upp med utformad politik. Att personer som övervägt Medborgerlig samling eller Sverigedemokraterna har röstat på oss är absurt, säger en person med god insyn.

KD-ledaren Ebba Busch Thor talade om integration på scenen i duggregnet under Järvaveckan i torsdags kväll. Men hon ville inte säga något om hur partistyrelsen kommer att ställa sig i migrationsfrågorna. Förutom att det är ”viktigt med en balans”.

– Den stora utmaningen för Sverige handlar inte om familjeåterförening utan om att det är möjligt för tiotusentals människor som har fått avslag på sin asylansökan att vistas här olovligen, sa Ebba Busch Thor.

Efter succéåret var Ebba Busch Thor i en ovan situation under Järvaveckan – som ledare för ett parti som backar.

Foto: Adam Wrafter
Foto: Adam Wrafter / Adam Wrafter
Foto: Adam Wrafter / Adam Wrafter

Göran Hägglund presenterar partiets nya stjärnrekrytering, Lars Adaktusson, på en pressträff 2013.

Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Lars Adaktusson (KD).

Foto: Lars Pehrson

Ebba Busch Thor minglar med besökare på Järvaveckan.

Foto: Adam Wrafter

Ebba Busch Thor.

Foto: Adam Wrafter