Annons

Oro och lättnad: Kommer inte lyckas söndra EU inifrån

Merkel har anledning att vara bekymrad – Macron kan däremot pusta ut något.
Merkel har anledning att vara bekymrad – Macron kan däremot pusta ut något. Foto: AP

EU kan bli handlingsförlamat när fler måste kompromissa. Den risken ser både Stockholms Handelskammare och LO. Samtidigt är LO-toppen Therese Guovelin lättad av resultatet.

Under strecket
Publicerad

Den goda nyheten är att de EU-kritiska krafterna inte stärkt sin makt, konstaterar Andreas Hatzigeorgiou.

– Man kan inte säga att de EU-kritiska krafterna som helhet fått luft under vingarna. På vissa håll har de gått framåt, men det neutraliseras av att EU-positiva partier gått bra på annat håll. Till exempel var resultatet för Macrons parti i Frankrike en bedrift, säger han.

När det gäller Sverige konstaterar Hatzigeorgiou att inget av partierna nu på papperet vill lämna EU.

– Men det betyder inte att alla partier automatiskt kommer att arbeta för att proaktivt reformera EU. Det finns en risk att de i stället kommer att agera bromsklossar.

Jag befarar att det nu kommer att bli svårare att komma överens eftersom vi får ett mer splittrat parlament.

När det gäller det nya parlamentet oroas Andreas Hatzigeorgiou av att den så kallade storkoalitionen mellan socialdemokrater och det konservativa EPP (där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår) förlorar sin majoritet. I fortsättningen måste de antingen söka stöd från den gröna gruppen eller liberala Alde (där de svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår).

Annons
Annons

– Jag befarar att det nu kommer att bli svårare att komma överens eftersom vi får ett mer splittrat parlament. Den gröna våg, som vi inte såg i Sverige men som sveper över Europa, visar såklart på ett ökat miljöengagemang, men baksidan är att de gröna i Europa inte varit särskilt positiva till ökad frihandel.

Förutom frihandelsfrågan är Hatzigeorgiou också oroad över att det nya parlamentet ytterligare kommer att reglera användning av data.

– Det är på ett sätt förståeligt att man vill värna den personliga integriteten. Men jag är orolig att den regleringsiver som kan finnas i det nya parlamentet kan komma att hämma europeisk tillväxt, säger han.

LO:s första vice ordförande Therese Guovelin är nöjd över att de svenska socialdemokraterna behåller sina fem mandat. Men hon är bekymrad över att blocket socialdemokrater och EPP tappar sin majoritet i parlamentet.

– Det kommer bli svårare att driva en politik som är bra för löntagarna, säger hon.

Men hur kan det vara dåligt för era medlemmar att liberala och gröna går framåt?

– Om du ser till EPP är det ju ganska många kristdemokrater från till exempel Belgien och Frankrike som också är fackligt engagerade. Det har varit ganska lätt att driva frågor som också är bra för arbetarna.

Det mål nationalister och högerextrema haft att söndra EU inifrån kommer inte att fungera.

Hon är också nöjd över att de högerextrema och nationalistiska partierna inte gått så bra som en del opinionsmätningar tydde på.

– Det mål nationalister och högerextrema haft att söndra EU inifrån kommer inte att fungera, helt enkelt eftersom de inte har tillräckligt många mandat i parlamentet.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke noterar i en skriftlig kommentar till SvD att EU-parlamentet har många utmaningar.

– Framförallt när det kommer till att hantera klimatet och stärka EU:s konkurrenskraft. För det krävs en bättre fungerande inre marknad och en bättre fungerande handel med länder utanför Europa, skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons