Annons

Jonas Gummesson:Oro runt Östersjön när kärnvapenavtal går ut

 USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Finland i juli 2018.
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Finland i juli 2018. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Östersjöländerna har anledning att känna oro när INF-avtalet om kärnvapenbegränsning upphör att existera redan i augusti och Vladimir Putin skramlar med nya vapensystem. I USA tvingas Donald Trump byta försvarsminister för andra gången på ett halvår.

Under strecket
Publicerad

Arméministern Mark Esper tar över posten efter Shanahan.

Foto: Andrew Harnik/AP

På tisdag i nästa vecka var det meningen att Peter Hultqvist (S) och övriga försvarsministrar i Norra gruppen – nordiska och baltiska länder plus Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Polen – skulle träffat USA:s försvarsminister Patrick Shanahan vid ett möte om Berlin.

Gruppen träffas regelbundet ett par gånger om året och diskuterar säkerhetsläget runt Östersjön.

INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) skrevs under av dåvarande presidenterna Reagan och Gorbatjov för att få stopp på den tidens kärnvapenkapprustning. När avtalet går mot graven är det fritt fram för båda sidor att placera ut nya kärnvapenbärande vapensystem.

I Sveriges närområde runt Östersjön skärps då ett redan utsatt läge ytterligare. Samtidigt är det nu högst osäkert om det dyker upp någon amerikansk försvarsminister alls vid mötet i Berlin.

Mitt i upptakten av sin återvalskampanj fick Donald Trump en ny kris i Pentagon på halsen. Bara timmarna före kampanjstarten i Florida träffades Shanahan och Trump för ett sista möte i Vita Huset.

Annons
Annons

Arméministern Mark Esper tar över posten efter Shanahan.

Foto: Andrew Harnik/AP

Efteråt twittrade presidenten ut att Patrick Shanahan lämnar sin post av familjeskäl, bara sex månader efter att företrädaren James Mattis avpolletterades vid årsskiftet efter att ha hamnat på kollisionskurs med Trump.

Förklaringen är att en uppslitande skilsmässa ett tiotal år tillbaka i tiden. Inga anklagelser riktas mot Shanahan, men omständigheterna har varit kända i amerikanska medier och på väg att publiceras när Shanahan frågades ut i kongressen för att tillträda permanent som försvarsminister. Till slut valde han då att kasta in handduken.

”Jag välkomnade möjligheten att vara försvarsminister men inte på bekostnad av att vara en bra förälder”, löd avskedsorden på Pentagons hemsida.

Arméministern Mark Esper tar över posten efter Shanahan.
Arméministern Mark Esper tar över posten efter Shanahan. Foto: Andrew Harnik/AP

Tills vidare tar den nuvarande arméministern Mark Esper över som ny chef i försvarshögkvarteret. Esper var officer under Gulfkriget och tidigare anställd vid Raytheon, försvarskoncernen som tillverkar Patriotrobotar, på väg att introduceras i det svenska försvaret.

Shanahans avhopp kommer nu vid en olämplig tidpunkt med tanke på att tiden slutgiltigt rinner ut för INF-avtalet.

I mitten nästa vecka träffas Natos försvarsministrar i Bryssel och då står det havererade avtalet högt på agendan. Nu kan även det bli ett möte utan amerikansk medverkan på ministernivå.

USA sa upp INF-avtalet i februari eftersom man anser att den ryska sidan bryter mot avtalet genom att placera ut missilsystemet SSC-8. Vladimir Putin hävdar motsatsen – att ryssarna följer avtalet – och har slungat hotelser omkring sig efter det amerikanska beskedet.

– Vi kommer att bygga nya medeldistansrobotar med överljudsfart, meddelade den ryske presidenten när ryssarna svarade USA med en egen uppsägning.

I dagarna behandlar den ryska parlamentet nu ett lagförslag om att formellt avskaffa INF. Med mindre än två månader kvar innan uppsägningstiden löper ut den 2 augusti ska det till ett mirakel för att rädda avtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons