Annons

Oro trots nya vårdplatser: ”Får inte bli förvaring”

Carina Metzner, Ordförande i Svensk Geriatrisk förening.
Carina Metzner, Ordförande i Svensk Geriatrisk förening. Foto: Adam Wrafter

74 nya vårdplatser för sjuka äldre ska öppna i Skärholmen senast i maj nästa år. Samtidigt har ersättningarna till de geriatriska klinikerna sänkts med 10 procent.

– Det oroar, det får inte bli en förvaring av äldre, säger Carina Metzner, ordförande i Svensk geriatrisk förening.

Under strecket
Publicerad

Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) och Valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Det är genom vårdvalet Geriatrik som infördes i maj som Capio Legevesitten ska öppna en klinik i Skärholmen. 37 platser ska enligt planerna starta till jul och lika många senast i maj nästa år.

Sedan tidigare finns ytterligare två privata kliniker inom vårdvalet, i Nynäshamn och Stockholms sjukhem på Kungsholmen. Dessutom finns ytterligare elva geriatriska kliniker runt om i Stockholmsregionen som antingen drivs i egen regi eller är upphandlade med avtal.

Tillskottet i Skärholmen är efterlängtad. Just i södra Stockholm har bristen på vårdplatser för sjuka äldre varit påtaglig. Men frågan är om man kan klara bemanning eftersom personalbristen redan nu är stor inom hela äldresjukvården i Stockholm.

Jämfört med andra delar av Sverige har Stockholm varit tidigt ute att satsa på geriatriken. I princip finns denna vårdspecialitet annars bara i blygsam skala i Västra Götaland, Skåne och Kalmar. 100 av alla 130 ST-läkare i geriatrik jobbar i Stockholm.

I Stockholm finns nästan 1 000 geriatriska vårdplatser, men alla är inte igång eftersom det saknas personal, både läkare och sjuksköterskor. Därför var rekordmånga geriatrikplatser stängda under sommaren.

Annons
Annons

- Vi är väldigt nöjda med etableringen i Skärholmen och tillsammans med att det så småningom också kommer nya platser i Sollentuna tror jag att vi har de platser vi behöver i regionen just nu, säger äldreregionrådet Ella Bohlin (KD).

Valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M) håller med och menar att just vårdvalet med nya aktörer spelar roll för att få fram nya arbetssätt inom vården.

- Med tanke på att gruppen äldre över 80 år kommer att öka med 50 procent under en tioårsperiod måste vi planera för en utbyggnad. Men ett hot blir förstås det nya utjämningssystemet som kommer slå hårt mot Stockholmsregionen och tvinga fram besparingar, säger han.

Samtidigt har Alliansregimen i Stockholmsregionen alldeles på egen hand redan gjort omfattande besparingar på den geriatriska vården de senaste 6-7 åren. Det handlar dels om utebliven pris- och lönekompensation, dels en faktiskt sänkning av ersättningsnivåerna med 10 procent.

- Det finns för- och nackdelar med vårdval, men jag vill inte att de gamla diskrimineras genom att man drar ner så hårt på ersättningarna. I en tidigare prisupphandling vann Praktikertjänst efter ett väldigt lågt bud som sedan tyvärr verkar ha satt sig som en standard som är väldigt olyckligt, säger Carina Metzner.

- Geriatriken behöver fler anställda, inte färre. Personalen är ju den dyraste kostnaden och måste man spara så hårt tvingas man dra ner på bemanningen. Får man glest med personal påverkas kvaliteten, tillgängligheten eller att vårdtiderna kortas, tillägger hon.

Talla Alkurdi, ansvarar för hälso- och sjukvårdsfrågorna för Socialdemokraterna. Hon är upprörd över att Alliansen fortsätter med sina vårdval. Stockholm har överlägset flest, nästan 40 stycken.

Annons
Annons

Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) och Valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

- Vi får en uppsplittrad vårdkedja som särskilt drabbar de äldre och med besparingarna blir det svårt att upprätthålla kvaliteten och hålla vårdplatserna öppna. Det här är inte ett vårdval för de äldre, det är en valfrihet för vårdbolagen att etablera sig var som helst utan någon koppling till vilka vårdbehov som finns, säger hon.

Talla Alkurdi menar också att om Alliansen verkligen velat få till en geriatrisk klinik i Skärholmen hade man kunnat göra det för länge sedan.

– I egen regi eller med en upphandling, men den politiska viljan saknades.

Ella Bohlin är medveten om den tuffa sänkningen, men är inte orolig för att kvaliteten ska sjunka.

- Marknaden har gjort bedömningen att det går ändå. Och skulle det bli fel kan vi alltid ändra på ersättningen, säger hon.

Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) och Valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).
Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) och Valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons