Annons

Oron i Irak en stor säkerhetsrisk för Europa

Sörjande iranier vid begravningen av Qassem Soleimani.
Sörjande iranier vid begravningen av Qassem Soleimani. Foto: Vahid Salemi/AP

Den stegrande spänningen mellan Iran och USA ökar pressen på europeiska länder att välja sida i en konflikt de i åratal försökt mota i grind – inte minst för att rädda Iranavtalet. Ännu en väpnad konflikt i Mellanöstern skulle också äventyra Europas säkerhet.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL Sedan styret i Teheran i helgen meddelade att det inte tänker följa villkoren i Iranavtalet – alltså överenskommelsen från 2015 om att Iran avvecklar sitt kärnenergiprogram i utbyte mot förnyad handel med omvärlden – har Europas olika ledare gjort sitt bästa för att kyla ned den puttrande konflikten.

Sent på söndagskvällen sade Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron i ett gemensamt uttalande att alla parter måste visa återhållsamhet, och att våldsspiralen i Irak måste stoppas. De uppmanade också iranska ledare att följa Iranavtalet.
”En ny kris skulle äventyra åratal av försök att stabilisera Irak”, sade Storbritanniens, Tysklands och Frankrikes ledare i uttalandet.

För Europa vore en väpnad konflikt mellan Iran och USA en obekväm sits både ekonomiskt och geopolitiskt. EU var en av parterna som i hela 12 år förhandlade fram Iranavtalet, och EU:s utrikestjänst vann stor politisk prestige för att den med stor diplomatisk skicklighet hade lyckats ro avtalet i hamn.

Europeiska företag var å sin sida otåliga över att få inleda affärsmöjligheter med Iran. Men konflikten mellan USA och Iran kan göra det omöjligt för EU att insistera på ett handelssamarbete med regimen i Teheran.

Annons
Annons

– Det här kan vara början på slutet för kärnteknikavtalet, och det skulle vara en stor förlust, sa Tysklands utrikesminister Heiko Maas i en intervju i radiokanalen Deutschlandfunk.

Utrikesministern sade också att USA:s hot om att införa svidande sanktioner mot Irak om landet kastar ut USA:s styrkor inte hjälpte situationen.

En ny amerikansk militär insats i Mellanöstern, i ett område så nära Europa, skulle kanske framför allt innebära en enorm säkerhetsrisk för redan terrordrabbade europeiska städer.

Tyska medier rapporterar att man höjt beredskapen för attentat mot både amerikanska och israeliska mål i Tyskland.

Samtidigt, i Bryssel, sade en talesperson för EU-kommissionen att Josep Borrell, unionens gemensamma utrikesrepresentant, nu ringde runt till alla parter – såväl EU:s 28 regeringar som kontakter i Iran och USA – för att få dem att ansluta sig till linjen att man helt enkelt inte har råd med ytterligare upptrappning av konflikten.

– Hörnstenen i vår utrikespolicy är multilateralism, sade talespersonen.

Även EU har en styrka på plats i Irak – inte militärer, utan poliser och säkerhetsexperter – som sedan tre år agerar rådgivare till irakiska myndigheter om olika säkerhetsreformer.

EU-kommissionen fick på måndagen frågan om EU-personalen i Irak skulle kallas hem om de amerikanska soldaterna kastades ut. Talespersonen påpekade att situationen nu ändrades ”från timme till timme”, och att han därför inte kunde ge ett svar.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har också bjudit in Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till Bryssel för samtal om konflikten. Än så länge har Zarif inte svarat.

Men vare sig Iran eller USA verkar höra eller vara intresserade av EU:s maningar om multilateralism, dialog och nedkylning.

Mohsen Rezaee, en före detta ledare för Irans mäktiga revolutionsgarde, sade på söndagen att de israeliska städerna Tel Aviv och Haifa kunde anfallas som hämnd för USA:s mord på den ökände general Soleimani, rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA å sin sida kritiserade också sina europeiska allierade.

”När västvärlden står enad, och västvärlden klart och tydligt säger att terrorism är fel och inte ska förekomma, då hör iranierna budskapet och ser en enad kraft i västvärlden”, sade Richard Grenell, USA:s ambassadör i Berlin, rapporterar Politico.

”Vi har sett iranierna eskalera under de senaste månaderna, och det har inte kommit något, eller ett mycket litet, svar från Europas regeringar”, fortsatte toppdiplomaten.

EU:s 28 utrikesministrar ska träffas i Bryssel på fredag för att diskutera Iran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons