Annons

Osannolika bilden USA behöver mest av allt

Hotande våld – hoppfull kram. SvD:s korrespondent Erik Bergin guidar i USA-kollen till de senaste nyheterna och bästa läsningen inför presidentvalet den 8 november.

Under strecket
Publicerad
Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube och SvD Bild 1 av 6

Hillary Clinton kan göra det otänkbara – vinna över Donald Trump i Texas.

Foto: AP Bild 2 av 6

Donald Trumps närmaste har fullt klart för sig att Trump ser ut att förlora, eventuellt stort.

Foto: IBL Bild 3 av 6
Foto: Mary Altaffer/AP Bild 4 av 6

Bill Clinton.

Foto: Wenn/IBL Bild 5 av 6

Pulitzerprisvinnande fotografen Mark McKinnon berättar historien om en av valets mest osannolika och viktigaste bilder: USA:s ”First Lady” Michelle Obama ger förra republikanska presidenten George W Bush en kram.

Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube Bild 6 av 6
Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube och SvD Bild 1 av 2

Hillary Clinton kan göra det otänkbara – vinna över Donald Trump i Texas.

Foto: AP Bild 2 av 2
Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube och SvD

HOUSTON, TEXAS. Med bara tio dagar kvar till valdagen den 8 november leder Clinton övertygande i flera viktiga delstater – och engagemanget kring presidentvalet är nära nog rekordstort på vissa håll. I Harris County i sydöstra Texas, där storstaden Houston ligger, inleddes förtidsröstningen i måndags. På plats i Houston kunde SvD notera långa köer till vallokalerna. Redan första dagen röstade 67 471 personer i Harris County – en siffra som pulvriserar det gamla rekordet på drygt 47 000 från 2012.

Dock finns stor möjlighet att siffrorna ser radikalt annorlunda ut i nästa vecka när nya opinionsundersökningar publiceras, beroende på Clintons nya problem med den federala polisen FBI.

Slaget om Texas

Hillary Clinton kan göra det otänkbara – vinna över Donald Trump i Texas.
Hillary Clinton kan göra det otänkbara – vinna över Donald Trump i Texas. Foto: AP
Annons
Annons

Det har pratats om det bland partifolk de senaste veckorna, och tv-kanaler har rapporterat utan att själva riktigt tro på det: Kan Clinton vinna Texas i år? Möjligheten framstod som alltmer tänkbar, åtminstone fram till fredagens dramatiska nyhet att FBI överväger att återuppta utredningen kring Clintons eposthärva.

Att Texas kan bli demokratiskt har fram till nu varit en otänkbar tanke för många republikaner. Delstaten har inte vunnits av en demokratisk presidentkandidat sedan Jimmy Carter 1976.

Här har den av Republikanerna uppbackade vapenlobbyn National Rifle Association, NRA, ett av sina starkaste fästen. Republikanska presidentfamiljen Bush är härifrån och partitillhörigheten verkar gå i arv hos många republikaner.

Det behöver knappast ens sägas att jättelika Texas är extremt viktig. Delstaten har 38 elektorsröster, överträffad enbart av Kalifornien med 55.

Men som vi rapporterat tidigare så har bland andra Fox News flyttat Texas ut ur kolumnen med säkra republikanska stater.

– Jag tror att Texas är en stat att konkurrera om i år. Det är mycket jämnare än vanligt. Jag tror det beror på ”Trump-faktorn”, säger Brendan Steinhauser, tjänsteman hos republikanska partiet i Austin, till Politico.

Hillary Clinton gör det här året ett försök, bland annat utifrån antagandet att många Texasväljare ogillar Trump. Hon gör det bland annat med den här tv-reklamen – välj själv om den är framgångsrik eller inte:

Annons
Annons

Donald Trumps närmaste har fullt klart för sig att Trump ser ut att förlora, eventuellt stort.

Foto: IBL Bild 1 av 1

”Vinner vi inte Florida är vi kokta”

Donald Trumps närmaste har fullt klart för sig att Trump ser ut att förlora, eventuellt stort.
Donald Trumps närmaste har fullt klart för sig att Trump ser ut att förlora, eventuellt stort. Foto: IBL

Trumps kampanj har beskrivits som ett skelett jämfört med de hundratals stabspersoner och intrikata nätverk av kampanjagenter som Hillary Clinton och andra presidentkandidater håller sig med inför ett val.

Ändå vet Trumps egen stab i Trump Tower på Manhattan i New York, där kampanjledningen sitter, precis hur han ligger till i opinionen. En grupp opinionsexperter i San Antonio, Texas, spenderar 100 000 dollar i veckan på mätningar av Trumps chanser i valet och simuleringar av olika valresultat. Dessutom utförs egna undersökningar från högkvarteret i New York.

Det framgår av ett reportage av nyhetsbyrån Bloomberg, som tar avstamp i dramatiken strax efter den tredje och sista debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton den 19 oktober.

Donald Trumps kampanj – med Steve Bannon och Kellyanne Conway i spetsen – har fullt klart för sig att Trump ser ut att förlora, eventuellt stort. Deras egna analyser har, enligt Bloomberg, genererat liknande resultat den senaste tiden som de som kändisstatistikern Nate Silvers analyssajt FiveThirtyEight genererar: 84 procents möjlighet för en Clintonseger.

Kampanjen har även rankat delstaterna som Trump måste ta den 8 november för att ha en chans. Överst på listan: Florida.

– Vinner vi inte är vi kokta, säger en Trump-medarbetare till Bloomberg.

Annons
Annons
Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

Därefter, i fallande ordning, kommer Ohio, Pennsylvania, North Carolina och Georgia.

Den 27 oktober hade Trump en ledning i enbart Ohio, enligt Real Clear Politics.

Donald Trump har via Twitter lyckats kränka 282 individer, platser och objekt sedan han ställde upp i presidentvalet försommaren 2015. Detta enligt en omfattande, underhållande och aningen skrämmande kartläggning som New York Times gjort och som du hittar här.

Våld att frukta vid Clintonseger

Foto: Mary Altaffer/AP

Klarar Trumps mest lojala supportrar av att hantera ett valresultat där Hillary Clinton står som segrare?

Det är en fråga som väcker alltmer oro runt om i USA vartefter valdagen närmar sig och Clintons ledning ser närmast ointaglig ut.

Enligt en opinionsmätning publicerad i torsdags i USA Today tror 51 procent av de väljare som svarat att det finns risk för våldsamheter om Clinton vinner. En av fem är ”mycket oroad”, enligt mätningen.

– Jag har ingen aning om vem som riggar valet, men det är bara för många konstigheter som kommer från alla håll, analyserar William Lister, 71, i Pittsburgh, Pennsylvania, till USA Today. Lister är demokrat som röstar republikanskt för första gången i år.

Jared Halbrook, 25, i Green Bay, Wisconsin, går så långt som att förutspå ett nytt revolutionskrig om Trump förlorar Vita Huset.

– Folk kommer att marschera mot huvudstaden, säger han olycksbådande till New York Times.

Annons
Annons

Bill Clinton.

Foto: Wenn/IBL Bild 1 av 1

Ny skandal runt ”Bill Clinton Inc”

Bill Clinton.
Bill Clinton. Foto: Wenn/IBL

De hackade mejlen från Clintons kampanjchef John Podesta fortsätter läcka ut via Wikileaks.

I en av de senaste samlingarna finns ett PM som ger en minst sagt osmickrande bild av förre presidenten Bill Clinton och hans engagemang i familjestiftelsen Clinton Foundation. Den har varit en av Donald Trumps och Republikanernas mest begagnade attackvapen mot Hillary Clinton den här hösten. Och inte utan anledning.

De läckta dokumenten visar bland annat hur vissa donatorer började betala pengar till Bill Clinton direkt, samtidigt som de också skänkte pengar till stiftelsen Clinton Foundation, skriver bland andra politiktidningen Politico som grävt i e-postsamlingen.

Bill Clinton ska bland annat ha approcherats 2009 av utbildningsföretaget Laureate som ville ha Clinton som rådgivare. Det hela ska ha slutat i en uppgörelse om att Laureate betalade Bill Clinton 3,5 miljoner dollar för hans tjänster, parallellt med företagets engagemang i stiftelsen.

Uppgifterna läggs till den tidigare kritiken som cirkulerar runt paret Clinton om luddiga gränser mellan Hillary Clintons roll som utrikesminister och hennes, samt hennes mans, relation med flera av familjestiftelsens finansiärer. Det tycks också som att Bill Clinton hade en separat standard för sig själv jämfört med för sina medarbetare, som fått skriva under policydokument som syftade till att förebygga intressekonflikter mellan stiftelsen och dess donatorer.

Annons
Annons

Pulitzerprisvinnande fotografen Mark McKinnon berättar historien om en av valets mest osannolika och viktigaste bilder: USA:s ”First Lady” Michelle Obama ger förra republikanska presidenten George W Bush en kram.

Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube Bild 1 av 1

En osannolik och viktig bild

Pulitzerprisvinnande fotografen Mark McKinnon berättar historien om en av valets mest osannolika och viktigaste bilder: USA:s ”First Lady” Michelle Obama ger förra republikanska presidenten George W Bush en kram.
Pulitzerprisvinnande fotografen Mark McKinnon berättar historien om en av valets mest osannolika och viktigaste bilder: USA:s ”First Lady” Michelle Obama ger förra republikanska presidenten George W Bush en kram. Foto: Mark McKinnon/Showtime/Youtube

Till sist en titt på en tv-serie som det här året bättre än någon annan fångat det annorlunda valåret 2016. På Showtime det här året har det gått att följa den underhållande dokumentärserien The Circus, producerad av Bloomberg Politics i samarbete med Showtime. Varje vecka har tv-tittarna fått ta del av spelet bakom kulisserna kring presidentvalet och det vilda kampanjandet, eller som seriens undertitel lyder ”Inside the Greatest Political Show on Earth”.

The Circus började sändas i januari i år, någon månad innan de första primärvalen gick av stapeln i Iowa och New Hampshire.

Ett klipp från serien, som finns att beskåda på YouTube, visar en intervju med den Pulitzerprisvinnande fotografen Mark McKinnon, som berättar historien om en av valets mest osannolika bilder: USA:s ”First Lady” Michelle Obama ger förra republikanska presidenten George W Bush en kram.

Som McKinnon själv konstaterar i klippet – i det splittrade USA – och dessa tider av uppdelning i vi och dem, inger det en känsla av hopp när en republikansk president och en demokratisk presidentfru inte bara kan mötas utan även kramas offentligt. Det är ingen underdrift att påstå att det är vad USA behöver som mest just nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons