Annons

Oscarson: ”Försöker förstå vad som händer i Sverige”

Dramatikern Stina Oscarson.
Dramatikern Stina Oscarson. Foto: Staffan Löwstedt

I samtalsserien ”Den polariserade debatten” möter dramatikern Stina Oscarson personer som ofta ger bränsle till uppskruvad debatt.

Under strecket
Publicerad

Det här kallas samtal, inte intervjuer. Vad är skillnaden?

– Många kanske tycker att det är hårklyveri, men det är en stor skillnad. I en intervju råder inte en jämlik maktbalans; man ställer ofta den andre till svars. I ett samtal krävs att man ställer sina behov av att framhäva sin egen åsikt åt sidan och istället försöker gå in i den andres sätt att se världen.

Vad är ambitionen med samtalen?

– Jag vill försöka förstå vad det är som händer i Sverige i dag, vad de stora konflikterna egentligen handlar om. Och jag vill göra det genom att samtala med människor som befinner sig på olika former av ytterkanter i den polarisering vi ser omkring oss.

Stina Oscarson är dramatiker, men också skribent och flitigt anlitad moderator. Just nu beskriver hon sig själv som en ”handelsresande i samtal", med besök på bland annat bibliotek och arbetsplatser. l höstas ledde hon ett uppmärksammat samtal om demokrati på Hornstulls bibliotek i Stockholm. I samtalet deltog en person från högerextrema organisationen Nordisk ungdom, och i publiken satt nynazister. Efter denna kväll blev hon både rosad och hårt kritiserad; hon kallades både modig och naiv.

Annons
Annons

Själv beskriver hon samtalet vid Hornstull som respektfullt och meningsfullt.

– De här killarna kom i alla fall till biblioteket, det gick att föra ett samtal i respekt, säger Stina Oscarson.

Men efter terrordåden på Utöya och i Oslo 2011 tappade hon tron på att samtal alltid är möjliga.

– Jag tror inte längre att samtal alltid är möjliga. Men jag tror att i alla lägen där våld blir utgången så har det funnits en punkt tidigare i historien där ett samtal hade kunnat ha en avgörande betydelse.

Ställer du tillräckligt kritiska frågor i dina samtal?

– På en sådan fråga finns inget objektivt svar. Varje samtal är unikt. Men ett samtal handlar inte om att ställa den mest kritiska frågan. Utan att ställa den fråga som bäst kan blottlägga grundläggande värderingar och människosyn. Och att ha en stor tillit till att den som lyssnar eller läser själv har förmåga att dra sina slutsatser.

Chang Frick uttrycker sig mycket föraktfullt om traditionella medier, men han ägnar sig själv åt vad forskare har kallat skräpnyheter, medvetet vilseledande information. Hur ser du på det?

– Jag är inte så intresserad av att moralisera över vad Chang Frick gör och inte gör. Däremot skulle jag verkligen vilja förstå vad det är för behov hos människor som allt det här skräpet fyller. Varför så många köper dessa förenklingar.

Men hur ser du på Nyheter Idags och liknande sajters påverkan på opinionen?

– Att utnyttja människors rädsla och vår benägenhet att utan att tänka springa åt samma håll skrämmer från vilket håll det än görs. Men jag tror att grunden till att det ”fungerar” är ett samhälle med ökande klyftor där många känner sig svikna. Och att det är viktigt att kritisera och försöka förändra saker på rätt nivå. 

Stina Oscarson har länge varit engagerad i fredsrörelsen. Vissa uppfattar henne som vänster, andra som liberal. En recensent skrev kritiskt i samband med hennes senaste bok att hon framstår som ”fullständigt avpolitiserad”.

Var står du själv politiskt?

– Jag har fått så många epitet klistrade på mig. Jag ser mig som en liberal humanist, jag tror på människan och på en idé om frihet.

Fotnot 9/3: Chang Frick är kritisk till studien som refereras i en fråga ovan och menar att det är fel att påstå att sajten Nyheter Idag – som är ansluten till det pressetiska systemet i Sverige – skulle sprida ”skräpnyheter” och medvetet vilseledande information. ”Vi ljuger inte och vi kommer inte med falska anklagelser”, sa Frick till Reuters i en kommentar till studien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons