Annons

Östersund nekas elitlicens: "Ska överklaga"

Östersund nekas elitlicens. Arkivbild.
Östersund nekas elitlicens. Arkivbild. Foto: Per Danielsson/TT

Allsvenska klubben Östersunds FK beviljas inte elitlicens inför nästa säsong och kan degraderas till superettan.

Klubben kommer att överklaga beslutet.

– Vi delar inte licensnämndens uppfattning, säger klubbens presschef Niclas Lidström.

Under strecket
TT
Publicerad

I ett pressmeddelande skriver Svenska fotbollförbundet att licensnämnden anser att Östersund FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet "ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift" under hela nästkommande år.

– Det som händer nu är att vi ska överklaga det här till överklagandenämnden. Vi är beredda att gå upp till Riksidrottsnämnden (den högsta instansen), säger ÖFK:s presschef Niclas Lidström.

TT: Vad är det är ni inte håller med licensnämnden om?

– Vi anser att vi kan bedriva en verksamhet nästa säsong ekonomiskt.

På sin webbplats har Östersund sedan tidigare startat en kampanj för att rädda klubbens ekonomi. Målet är totalt 20 miljoner kronor, och för närvarande har det samlats in lite mer än hälften.

TT: Är det tio miljoner kronor ni behöver få in för att klara minimikravet?

– Det låter som en korrekt summa, säger Lidström.

Östersund slutade tolva i allsvenskan den gångna säsongen. Om klubben i och med den nekade elitlicensen tvångsdegraderas från allsvenskan kommer Östersunds plats i högsta serien gå till Brage, som förlorade det allsvenska kvalet mot Kalmar FF.

Annons
Annons

Nedflyttning blir i så fall en serie, till superettan. Brage kommer att få frågan om det finns intresse att ta över Östersunds allsvenska plats om beslutet att neka elitlicens står sig.

– Det är det förlorande kvallaget i första hand, därefter lag fyra i superettan, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson.

Brages sportchef Ola Lundin säger till TT att man är redo att ta en allsvensk plats om man får erbjudandet.

10 december är sista datum för Östersund att lämna in sin överklagan, men processen kan i sin helhet dröja mycket längre än så.

– Det är formellt fram till 1 mars som det får tillsättas förändringar av serien, säger Helmersson.

För några veckor sedan dömdes klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Samtidigt har klubben blött ekonomiskt och ÖFK har vädjat till allmänhet och företag om stöd för att kunna betala akuta skulder till bland annat Skatteverket.

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemyndighet, till andra klubbar, till fotbollförbundet och distriktsförbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons