Annons

Anders Lindblad:Östersund i fritt fall – lutar åt konkurs

”Ärligt talat har jag svårt att tycka synd om dem som försatt Östersund i den här stinkande soppan”, skriver Anders Lindblad.
”Ärligt talat har jag svårt att tycka synd om dem som försatt Östersund i den här stinkande soppan”, skriver Anders Lindblad. Foto: Per Danielsson/TT

Även om Östersunds FK får ihop tio miljoner på tio dagar och klarar den akuta krisen är klubben i fritt fall. Situationen påminner om när Tyresö FF:s storsatsning slutade i konkurs 2014.

Under strecket
Publicerad

I januari 2018 hyllades Östersunds FK dubbelt på Idrottsgalan i Globen. Herrlaget tog hem priset för Årets prestation och tränaren Graham Potter belönades med utmärkelsen som Årets ledare.

Då surfade Östersunds FK på en framgångsvåg, både på och utanför planen. I dag är det kris och kaos på alla fronter. Ett korthus som faller ihop. Ett sjunkande skepp. 

Hur kunde det gå så snett? Vart har pengarna tagit vägen? Och vad händer med klubben nu?

Under fredagen ska den tidigare ordförande Daniel Kindberg höras i Ångermanlands tingsrätt. Kindberg är misstänkt för ekonomisk brottslighet, bland annat för sättet som han skaffat sponsorpengar till Östersunds FK. Samtidigt är den ekonomiska situationen akut.

Tio miljoner måste fram inom tio dagar, annars riskerar ÖFK konkurs. Rent sportsligt hoppas jag att pengarna går att få in, annars annulleras Östersunds matcher under året och tabellen ritas om. Det vore orättvist mot de övriga lagen som sköter sig ekonomiskt.

Men ärligt talat har jag svårt att tycka synd om dem som försatt Östersund i den här stinkande soppan. Det är uppenbart att ÖFK levt över sina tillgångar, att ledande personer i föreningen varit fartblinda i jakten på framgång och utnyttjat kommunens, ja hela regionens, välvilja, stolthet och engagemang.

Annons
Annons

Under två säsonger mellan 2017-18 drog Östersunds FK in 140 miljoner kronor, tack vare spel i Europa och spelarförsäljningar. Framgångarna i Europa league gav drygt 70 miljoner i prispengar och spelarna blev högvilt för andra klubbar. 2018 var ÖFK den allsvenska klubb som tjänade bäst på spelarförsäljningar, cirka 70 miljoner kronor när stjärnor som Ken Sema, Soitirios Papagiannaopoulos, Fouad Bachirou och Saman Ghoddos såldes. 

Men trots de enorma inkomsterna hade klubben endast 23 miljoner kronor i eget kapital inför innevarande säsong. 

Bonusar till spelarna, agentarvoden, återbetalning av riskkapital och lån, samt en betydligt större organisation kring laget har kostat. Noterbart är att Daniel Kindberg fortfarande har en skuld på fyra miljoner att kräva av föreningen och att han, ironiskt nog, skulle kunna vara den som försätter klubben i konkurs.

Med brottsmisstankarna runt Kindberg har sponsorerna dragit öronen åt sig. Samtidigt sviker publiken när resultaten uteblir. En mångmiljontvist vad gäller försäljningen av Ghoddos riskerar dessutom att sänka klubben helt.

Det enda som kan rädda klubben, som jag ser det, är att först och främst lösa den akuta krisen, säkra det allsvenska kontraktet i höst, sanera ekonomin, och sedan få ta del av de nya tv- och spelavtal som träder i kraft 2020 och som ger varje allsvensk klubb mellan 25 till 40 miljoner kronor årligen, beroende på tidigare placering. 

Men frågan är om ens det hjälper. Det är alldeles för många hot mot klubbens existens. Mycket talar för att ÖFK går samma slut till mötes som damlaget Tyresö FF, som kort efter finalförlusten i Champions league 2014, gick i konkurs.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons