Annons

Östersund kan degraderas – men först 2020

Östersund får, oavsett vad som sker i den pågående utredningen mot Daniel Kindberg, sannolikt spela i allsvenskan 2019. Arkivbild.
Östersund får, oavsett vad som sker i den pågående utredningen mot Daniel Kindberg, sannolikt spela i allsvenskan 2019. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/TT

Om Östersundsordföranden Daniel Kindberg fälls kan klubben drabbas av konsekvenser.

Ekonomiska oegentligheter kan leda så långt som till degradering från allsvenskan – men först efter nästa säsong.

Under strecket
TT
Publicerad

I och med att Daniel Kindberg åtalas för ekobrott så blir också den förundersökning som har föranlett åtalet en offentlig handling.

– Vi kommer se till att ta del av det materialet och analysera och se om det som framkommer där föranleder några åtgärder från fotbollsförbundets sida. Sedan är det licensnämnden som utreder ekonomiska oegentligheter på klubbnivå, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet, som beskriver situationen som beklaglig men välkomnar den utredning som pågår.

Även om Anders Hübinette och förbundet inte vill spekulera eller uttala sig i Kindbergfallet så finns fortfarande ett generellt regelverk. Enligt regelverket kan degradering bli en åtgärd om klubben bedöms ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

Om det skulle visa sig att Östersunds FK har gjort sig skyldigt till detta kan det dock inte bli tal om degradering (om inte klubben går i konkurs eller dylikt) redan till kommande allsvenska säsong.

Svenska fotbollförbundets representantskap, det beslutande organ som hanterar serieplatser och denna typ av ärenden, har redan haft sitt möte för året under förra månadsskiftet.

– Nästa representantskap är först månadsskiftet november-december nästa år så det är tidigast då en sådan fråga kan komma på bordet, säger Hübinette.

– Gamla ekonomiska oegentligheter kan inte förändra sammansättningen av allsvenskan nu.

Än är man dock inte där. Samtidigt som den tidigare sekretessbelagda förundersökningen pågått har Daniel Kindberg tagit en timeout från sitt ordförandeskap i klubben. Må så vara att han ändå har figurerat flitigt i samband med spelar- och tränarrekryteringar och dylikt.

TT: Hur ser ni på att han fortfarande verkar vara "aktiv" i klubben?

– Där är det utifrån förbundets myndighetsroll först när någon anmäler en person till våra disciplinära organ som det kan komma fråga om en avstängning. Hur klubben internt väljer att göra är inget vi kan ha några synpunkter på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons