Annons

Östeuropa får sämre mat: ”Apartheid”

Foto: Katharina Meyer/AP

I det gamla Östeuropa rasar en häftig debatt om ”mat-apartheid” – att stora matjättar säljer sämre mat i öst än i väst. EU-kommissionen släpper nu en rapport som ska lugna ner de upprörda känslorna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL Det ser ut som Nutella, luktar som Nutella och det står Nutella på burken. Ändå smakar det inte alls som den berömda, italienska nötchokladkrämen. Hur kan det komma sig?

Den frågan har konsumenter och matmyndigheter i de gamla östländerna i EU ställt sig på senare år. De började jämföra innehållet i kända matvaror och andra produkter mellan EU-länder i öst och EU-länder i väst för att få reda på svaret.

Ledare i det gamla östblocket gick fullkomligt i taket när det så uppdagades att innehållet i en produkt kunde skilja sig åt markant beroende på var i EU den säljs. En jordgubbsyoghurt från samma tillverkare innehöll mer riktiga jordgubbar i Österrike än i Bulgarien, och en fiskpinne mer fisk i Tyskland än i Tjeckien.

Det krävs fler skopor av mjölkpulvret när en pappa i Prag blandar nattflaska till sin bebis, än när en pappa i Hamburg gör det – även om pulvret är av samma märke och säljs i ett identiskt paket. Ett berömt tvättmedel räcker idag till fler tvättar i Wien än i Zagreb.

Olikheterna i distributionen av bra produkter och mindre bra produkter verkade löpa mellan Europas gamla öst-väst-gränser.

Annons
Annons

Den bulgariske premiärministern Bojko Borisov var ursinnig och sade att han vägrade att gå med på att länderna i öst sågs som EU:s B-lag som till och med såldes sämre mat. Borisov myntade begreppet ”mat-apartheid”.

Tjeckiens jordbruksminister Marian Jurečka sade att man i öst var innerligt trötta på att vara ”Europas skräppåse”. I Tjeckien dominerade mat-apartheid helt och hållet debatten inför EU-valet i slutet av maj.

En slovakisk studie visade att produkter i det gamla öst oftare hade lägre fetthalt och innehöll fett från växtriket, till exempel palmolja, medan samma vara i väst var fetare och innehöll grädde.

I Ungern tvekade man inte att nämna namnen på de mattillverkare som visade sig sälja sämre versioner av sina flaggskeppsprodukter i öst: som Ferrero, vars storsäljare är Nutella.

EU-kommissionen i Bryssel publicerade på måndagen sin egen undersökning i frågan. Kommissionen har under året som gått jämfört 1 400 produkter i 19 EU-länder, och konstaterar att 9 procent av de utvalda produkterna säljs med helt identiska paket men innehåller olika ingredienser beroende på var de säljs. 22 procent av varorna, visar studien också, som skiljer sig åt mellan olika länder har ändå förvillande lika paket.

Däremot så kunde man inte i EU-kommissionens analys se ett tydlig geografiskt mönster: i klarspråk att de östeuropeiska ländernas tolkning att de förfördelas specifikt, inte stämmer.

Frågan är om EU-kommissionens försäkran kan blidka opinionsstormen i öst kring olika matstandarder i EU-länderna. Rumänska EU-parlamentariker krävde förra året att EU startar en matkvalitetsmyndighet som ska se till att alla EU-länder garanteras samma matkvalitet.

EU-systemet kan inte tvinga på mattillverkare recept – ett företag är fritt att tillverka en youghurt, till exempel, med så mycket eller lite riktig frukt det vill, så länge som innehållet står på paketet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons