X
Annons
X
Recension

Colette Otrovärdig vivör – saknar kulturprofilens lockelse

”Claudine”-böckerna blev en jättesuccé i Paris. Nu kommer ännu en biografifilm över författaren Sidonie Gabrielle Colette. Tyvärr övertygar inte Keira Knightley i titelrollen.

Keira Knightley och Dominic West. Foto: Scanbox
Läs mer om Nya filmer

Colette

Regi
Wash Westmoreland
Genre
Drama
Manus
Wash Westmoreland
Medverkande
Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough

1 tim 51 min. Från 7 år.

Betyg: 3 av 6

På jakt efter en uppväxthistoria med en kvinnlig huvudperson på väg ut i världen (manliga sådana var totalt dominerande) hittade jag i min ungdom till min lycka ”Claudine”-böckerna, vid sidan av Cora Sandels ”Alberte”-böcker.

”Claudine”-böckerna var författade av Willy och Colette, stod det då. Det är förhållandet mellan författaren Sidonie-Gabrielle Colette (1873–1954) och hennes nästan dubbelt så gamle förste make, förläggaren Henri Gauthier-Villard, som är navet i den nya filmen om ”Colette”. (Det har gjorts minst en tidigare.)

Willy var en beryktad kritiker, författare och förläggare. Han engagerade skribenter av olika slag till att skriva bland annat sensationsböcker under hans namn. Tidigt i äktenskapet med landsortsflickan Colette, som dock var långtifrån naiv – de hade träffats via sina fäder – upptäckte Willy även sin hustrus författartalang. Hon fick skriva grundhistorierna, som byggde på hennes egen uppväxt, då hon ibland var inlåst i timmar. Sedan piggade han upp böckerna med litet vågade tillägg. Litet som förhållandet mellan Agnes von Krusenstjerna och maken David Sprengel. Sprengel avstod från att skriva sitt namn. Willy påstod att han skrivit böckerna själv.

Annons
X
Keira Knightley spelar Sidonie Gabrielle Colette i ”Colette”. Foto: Scanbox

”Claudine”-böckerna, tre till antalet, blev en jättesuccé i Paris. ”Claudine” blev klädmode, parfymer, tvålar, karameller. Inkomsterna spenderade Willy på spel, hästar och älskarinnor. Det senare var ingen hemlighet för Colette. De hade ett öppet äktenskap. Hon delade gärna älskarinna med sin make, bara det inte skedde bakom hennes rygg.

Så småningom – det dröjer väldigt länge i filmen – tappade Colette tålamodet med att maken stal hennes pengar och renommé och skrev i fortsättningen under eget namn. Hon betraktas i dag som en av Frankrikes största författare.

Keira Knightley övertygar tyvärr inte i titelrollen. Colettes sensualismen och espri saknas. Knightley känns bara hård och stel med sitt höjda ögonbryn och självgoda lilla leende. Dominic West är inte heller trovärdig som vivör. Det finns inget farligt eller lockande hos honom, tänk kulturprofilen. Hans utveckling består framför allt i en växande buk.

Inte ens när Colette lämnar sin make för den kostymklädda transpionjären Missy, markisinnan de Belbeuf (Denise Gouch), tänder det till. När de två sedan uppträder på varieté tillsammans – Colette vågat halvnaken – undrar man om man befinner sig i drottning Victorias England i stället för i Paris, så kyskt och städat går det till, så stiff upper lip.

”Colette” känns enkelt uttryckt allt för brittisk, från regissör till skådespelare, med perfekt brittiskt uttal. Man får intrycket att huvudpersonerna mycket hellre skulle vilja sätta sig ned i lugn och ro med en god kopp te än att kasta sig ut i ansträngande erotiska äventyr.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Keira Knightley spelar Sidonie Gabrielle Colette i ”Colette”.

Foto: Scanbox Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X