Annons

Outhärdliga scener i synagogan vid terrordådet

Foto: Jens Meyer / AP

”Skammens dag” och "Hatet kommer tillbaka”. Rubrikerna i de tyska medierna vittnat om land chockat av terrordådet i Halle som skulle ha lett till ett blodbad i den judiska församlingen i Halle – om det inte hade misslyckats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På en bild från en video ses den tungt beväpnade gärningsmannen skjuta.

Foto: TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

En skammens dag för Tyskland, lyder en rubrik i Bild.

Foto: Bild Bild 2 av 2

BONN Plågfulla scener utspelades i synagogan i Halle när nynazisten kom för att döda. Ett femtiotal församlingsmedlemmar hade samlats för att fira försoningsdagen Jom Kippur när de hörde skott. På övervakningskameran kunde de följa attacken.

– Vi såg en tungt beväpnad gärningsman med stålhjälm och gevär som försökte skjuta upp dörren, berättar ordförande för den judiska församlingen i Halle, Max Privorozki, för tidningen Bild.

Större delen av församlingen, barn och kvinnor, gömde sig i ett rum längs bak i synagogan medan en handfull män stannade vid ingången.

– Vi barrikaderade dörren med stolar. Vi var beredda att kämpa, berättar i Bild en av männen.

När nynazisten Stephan Balliet, som senare på onsdagen greps av polisen, inte kunde forcera dörren gav han sig iväg och sköt ihjäl två människor på vägen därifrån.

Händelseförloppet visas också i den video som Stephan Balliet direktsände på internet – en livefilm som för tankarna till det terrordådet i nyzeeländska Christchurch i våras där 51 människor mördades och gärningsmannen lade ut sitt högerextrema manifest på webben.

Annons
Annons

På en bild från en video ses den tungt beväpnade gärningsmannen skjuta.

Foto: TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

En skammens dag för Tyskland, lyder en rubrik i Bild.

Foto: Bild Bild 2 av 2

Även den tyska filmen är fylld av hat och antisemitiska utfall. Men också av självmedlidande.

– En gång förlorare, alltid förlorare, gnäller Stephan Balliet när han tvingas ge upp.

Skildringar som dessa har utlöst bestörtning i Tyskland där uppgörelsen med nazismen och förintelsen hör till landets nationens officiella identitet.

”Aldrig mer” är mottot som har präglat generationer av tyskar. Men också skapat motreaktioner och som i nationalistiska och nynazistiska kretsar ses som ett segrarmakternas instrument för att hålla tyskarna nere.

Inte minst högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, som sitter i tyska förbundsdagen spelar på dessa känslor. Som när partiledaren Alexander Gauland förra året beskrev Hitlertiden som ”fågelskit i den tyska historien”.

På en bild från en video ses den tungt beväpnade gärningsmannen skjuta.
På en bild från en video ses den tungt beväpnade gärningsmannen skjuta. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rubrikerna i de tyska medierna på torsdagen är en blandning av förskräckelse, rådlöshet och förfäran.

”Hatet kommer tillbaka”, skriver Süddeutsche Zeitung och pekar på den växande antisemitismen i Europa. Bilds rubrik lyder: ”Skammens dag för Tyskland”. Andra tidningar är kritiska till myndigheterna och säkerhetsapparatens låga profil i kampen mot högerextremismen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung beskriver Halle, staden där dådet utfördes, och dess omgivning som ett centrum för den nya högern och högerextrema grupper som den identitära rörelsen. En perfekt jordmån för högerterrorister som har funnits länge.

En skammens dag för Tyskland, lyder en rubrik i Bild.
En skammens dag för Tyskland, lyder en rubrik i Bild. Foto: Bild
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons