Annons

Johan Carlström: Ovanlig syn riskerar ge Trump baksmälla

De har blivit galna. De gör ett misstag. Donald Trump talar inte om politiska motståndare utan om den centralbankschef som han själv har valt. Det är en ovanlig syn, inför öppen ridå, som riskerar att ge Trump en dubbel baksmälla.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion: Trumps ilska mot Fed

Föreställ er att Stefan Löven ställer sig framför tv-kameror. Tittar rakt in i dem och säger att riksbankschef Stefan Ingves har blivit galen.

Löfven är rädd för att räntehöjningar kommer att kyla ned ekonomin och göra det omöjligt för regeringen att nå sitt absolut viktigaste mål – att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Scenariot är i allra högsta grad fiktivt. Centralbankens oberoende är heligt. Det skulle alltså aldrig hända.

Annons

Men i USA har det hänt.

Få på finansmarknaden vill ha en president som styr centralbanken efter sina egna kortsiktiga politiska intressen.

På onsdagen gick president Donald Trump återigen till hård attack mot Federal Reserve, som han menar har höjt räntan alldeles för mycket.

”Jag tror Fed gör ett misstag. Fed har blivit galna”

Och det skedde mot en man som Trump själv valt för att sköta Federal Reserve – Jerome Powell.

Trump bytte som bekant ut förra centralbankschefen Janet Yellen så fort han kunde. Innan Yellen fick lämna hade Trump otaliga gånger kritiserat henne för att elda på ekonomin allt för mycket med sina låga räntor.

Efter valet har den amerikanska presidenten svängt.

Nuförtiden älskar Trump låga räntor eftersom han vill att ekonomin ska fortsätta att växa i samma snabba takt som den gjort de senaste åren. Det skulle nämligen öka hans chanser att bli omvald.

Låga räntor skulle också kompensera för Trumps handelskrig mot resten av världen. Ett handelskrig som riskerar att slå mot den amerikanska ekonomin eftersom högre tullar kommer att minska handeln och göra både import- och exportvaror dyrare.

Låga räntor minskar också risken för turbulens i en rad högt skuldsatta utvecklingsländer som har lånat mycket i dollar.

Betyder inte det att Trump har en poäng när han klagar på Fed?

Inte om du ska tro de flesta bedömare.

President Donald Trump och Fed-chefen Jerome Powell. Foto: AP

Internationella valutafondens högsta chef Christine Lagarde var också snabbt ut och försvarade Jerome Powell och beskrev honom som extremt seriös, solid och angelägen att basera sina beslut på faktisk information.

USA:s ekonomi går dessutom på högvarv. Arbetslösheten är den lägsta på flera decennier och höga löneökningar har gjort att inflationen ligger kring målet.

Om Fed väljer att sitta stilla i båten i ett sådant läge riskerar inflationen att skjuta i höjden. Varor skulle bli dyrare och löneökningar ätas upp av stigande priser.

Om amerikanerna förlorar förtroendet för ekonomin kanske de slutar att konsumera och investera, vilket skulle skada ekonomin.

Det finns alltså all anledning för Fed att höja räntan. Det har den också gjort många gånger de senaste åren – dock inte alls lika snabbt som i tidigare högkonjunkturer. Det betyder att Feds styrränta på 2–2,25 procent fortfarande är relativt låg.

Fed-chefen Jerome Powell har nyligen sagt att räntan är långt ifrån den så kallade neutrala räntan, som varken håller tillbaka eller hjälper ekonomin.

Det har marknaden tolkat som att fler räntehöjningar ligger i korten. Den senaste tidens börsfall beror bland annat på att marknaden nu oroar sig för att högre räntor kan slå mot ekonomin och företagens vinster.

Men få på finansmarknaden vill ha en president som styr centralbanken efter sina egna kortsiktiga politiska intressen.

En oberoende centralbank har visat sig vara ett framgångsrecept för många ekonomier, även om frestelsen alltid kommer finnas för politikerna att lägga näsan i blöt.

Trump är faktiskt inte den första amerikanska presidenten som varit kritisk mot centralbanken. George H. W. Bush anklagade den dåvarande Fed-chefen Alan Greenspan för att ha kostat honom chansen att bli omvald 1992, men inte förrän flera år efter att han förlorat valet mot Bill Clinton.

Richard Nixon, som tvingades avgå mitt under sin andra mandatperiod 1974, gick betydigt längre.

Nixon hade i början av 70-talet regelbundna samtal med Fed-chefen. Anledningen: han ville inte att Fed skulle höja räntan för snabbt eftersom det skulle äventyra hans chanser att bli omvald.

Nu är det oktober 2018. USA har en president som gillar utspel, både på twitter och framför TV-kameror. Jerome Powell och Fed kan mycket väl hamna i skottgluggen snart igen, speciellt om de gör verklighet av sina planer att snart höja räntan för nionde gången på tre år.

Men Powell har också en del annat att fundera på. På torsdagen kom färska siffror som visade att den amerikanska inflationsuppgången kommit av sig något.

Annons
Annons
Annons

President Donald Trump och Fed-chefen Jerome Powell.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons