Annons

Per Gudmundson:Oväntat äktenskap i stadshuset

Moderaternas Anna König Jerlmyr bredvid Miljöpartiets Daniel Helldén när den grönblå koalitionen i Stockholms stad presenterades.
Moderaternas Anna König Jerlmyr bredvid Miljöpartiets Daniel Helldén när den grönblå koalitionen i Stockholms stad presenterades. Foto: Claudio Bresciani/TT
Under strecket
Publicerad

Nobel Center på Blasieholmen stoppas. Vinter-OS 2026 kommer inte att hållas i huvudstaden. Planerna på en flaggskeppsbutik för Apple i Kungsträdgården avbryts. Det är goda nyheter.

Och det var en påtagligt lättad Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna och tillträdande finansborgarråd, som presenterade nyheterna om huvudstadens kommande styre. En hel del frågor som plågat hennes parti har med några pennstreck avförts från agendan.

Moderaterna får de tunga rotlarna finans- och stadsbyggnad. Det blir ett majoritetsstyre, vilket garanterar reformkraft. Men König Jerlmyr kunde bocka av tämligen få av de egna vallöftena, även om hon tröstade kärnväljarna med att styret fortfarande har en ”ambition om att skatten bör sänkas”. Makten har inte varit gratis.

Stockholms stadshus får en grönblå koalition genom att Miljöpartiet går över blockgränsen till Alliansen. Vid presentationen av den gemensamma plattformen på fredagen motiverade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skiftet med att stora delar av partiets lokala valplattform nu kommer att realiseras, och att han därtill kan ”säkerställa att Sverigedemokraterna inte ges inflytande över Stockholm”.

Annons
Annons

I praktiken betyder det att avtalet med Bromma flygplats inte kommer att förlängas ”under mandatperioden”. Staden kommer inte att delfinansiera den östliga förbindelsen (befintlig översiktsplan kvarstår dock, men det hela blir en statlig sak) med motiveringen att man istället ska prioritera kollektivtrafiken. 1,5 miljarder kronor kommer att satsas på ”ökad framkomlighet”, vilket på MP-språk betyder 1 miljard till cykel. Det kommer att bli fler gågator, sommargågator och pop up-parker. Miljözonerna, som på Hornsgatan, kommer att utvidgas, varför exempelvis bilister med diesel ”får ta en annan väg”. Krav på bilpool och lånecykelsystem ska ställas vid nybyggnation. Det ska finnas 4000 publika laddstationer vid mandatperiodens slut. Helldén såg nöjd ut på presskonferensen.

Koalitionen innebär också att Liberalerna får huvudansvaret för skolpolitiken och socialtjänsten, medan Kristdemokraterna besätter posterna inom äldrefrågor och trygghet. Centerpartiet får inflytande över arbetsmarknadssatsningar, men också kultur- och stadsmiljö, med den märkliga följden att stadens muséer inte heller fortsättningsvis ska ta entréavgift från sina besökare. De borgerliga har alla fått utdelning på hjärtefrågorna. KD får sätta upp trygghetskameror, L halvera priset på handikapparkering och C får införa skolpeng i vuxenutbildningen.

Och M får makten, själva förutsättningen för att åstadkomma förändring.

Har Anna König Jerlmyr fått offra för mycket i spelet? Det beror förstås på hur man ser det. Nobel Center kanske ändå skulle stoppas i Mark- och miljööverdomstolen om ett par veckor. Hennes nedlagda krav på tiggeriförbud var ändå inget som kunde avgöras lokalt. En del av MP-agendan kommer att kunna marknadsföras som konservativt miljöengagemang. Och hela hennes trygghetspolitik har ograverad kommit in i plattformen, i allt från ordningsvakter till stopp för biblioteksstök och annat antisocialt beteende.

Något samarbete med SD tycks inte ha varit aktuellt, i synnerhet inte bland allianskollegorna. König Jerlmyr har lagat efter läge.

Det är förstås ett risktagande, både för Moderaterna och för Miljöpartiet. MP går emot sina tämligen röda väljare för att få igenom sakpolitik, M släpper en del sakpolitik för makt. Och tvingas sitta fyra år med ett grönt trafikborgarråd.

Några kommer att säga att koalitionen mellan Anna König Jerlmyr och Daniel Helldén är ett oväntat lyckligt äktenskap. Andra kommer att se den som en politisk självmordspakt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons