Annons

Oväntat blårött handslag i Stockholmsregionen

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) beskriver förslaget om inomregional skatteutjämning som ”orimligt”.
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) beskriver förslaget om inomregional skatteutjämning som ”orimligt”. Foto: Anders Ahlgren

Den blågröna koalitionen och Socialdemokraterna gör nu gemensam sak för att stoppa den statliga utredning som vill fördubbla Stockholmsregionens kostnader för att stötta fattigare regioner i landet.

– Tre miljarder är orimligt, det motsvarar driften av tunnelbanan under ett helt år, säger Irene Svenonius (M) och Erika Ullberg (S) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholmsregionen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

I alla år har den så kallade inomregionala skatteutjämningen varit som ett rött skynke för Stockholmslandstinget. Av landets 21 regioner har Stockholm nästan alltid varit ensam nettobidragsgivare till systemet medan övriga har fått pengar. Till och med Västra Götaland har håvat in bidrag som ursprungligen finansierats av stockholmarna vilket retat gallfeber på många Stockholmspolitiker.

2018 betalade Stockholmsregionen netto 1,2 miljarder för att stötta andra och fattigare landsting i landet, men enligt den statliga utredning som nyligen gjorts skulle den summan öka med 1,6 miljarder och totalt alltså bli 2,8 miljarder om förslaget genomförs.

Regeringen har än så länge inte sagt mer än att man vill ha in remissvar på förslaget och det är här som det oväntade handslaget blivit verklighet mellan finansregionrådet Irene Svenonius (M) och oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Överenskommelser mellan Moderaterna och Socialdemokraterna har varit mycket sällsynta i Stockholmsregionen, men nu har man förenats i sitt motstånd mot förslaget.

Annons
Annons

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholmsregionen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholmsregionen.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholmsregionen. Foto: Adam Wrafter

– Irene Svenonius från Vållö i Småland och jag från Nordanstig i Hälsingland förstår hur andra regioner har det och att det behövs en omfördelning. Men det här förslaget är orimligt och på sikt måste staten ta över finansieringen av den inomregionala skatteutjämningen. Det kan inte vara Stockholms uppgift, även vi måste ha goda möjligheter att växa, säger Erika Ullberg.

Irene Svenonius instämmer och menar att det är en styrka att den styrande koalitionen och Socialdemokraterna för första gången så tydligt säger ifrån att det är en statlig uppgift.

– I glesbygden måste man ha en bra offentlig service, men även vi står inför stora utmaningar. Vi är norra Europas snabbast växande storstadsregion och vi måste få behålla våra resurser, säger hon.

Både Erika Ullberg och Irene Svenonius hoppas på fler överenskommelser över blockgränsen – något som Stockholmsväljarna brukar efterfråga.

– Här har vi goda gemensamma argument och vi kan säkert hitta fler långsiktiga uppgörelser som är bra för stockholmarna. Vi brukar ju ha en gemensam tro på att tillväxt är bra, säger Erika Ullberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons