Annons

Många till grekiska öarna trots Turkietavtal

Statsminister Stefan Löfven säger att alla EU-länder nu måste leva upp till det nya migrationsavtalet mellan EU och Turkiet. Trots avtalet fortätter många människor komma till de grekiska öarna – över 1 600 har anlänt till Chios och Lesbos sedan natten till söndagen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En båt med flyktingar närmar sig den grekiska ön Lesbos strand på söndagen.

Foto: Petros Giannakouris/AP

En båt med flyktingar närmar sig den grekiska ön Lesbos strand på söndagen.

Foto: Petros Giannakouris/AP
Löfven tror på flyktingavtaletljsp.lwcdn.com

– Det innebär problem och väcker frågor om hur det är ställt med viljan hos alla inblandade, säger Giorgos Kyritsis, talesman för en grekisk myndighet, förkortad Somp, som samordnar regeringens migrationsinsatser, enligt AFP.

Om avtalet följs riskerar många av dem som kommit en snabb, tvingande returresa, till Turkiet. Men då i båtar som ordnas av EU-länderna.

En båt med flyktingar närmar sig den grekiska ön Lesbos strand på söndagen.
En båt med flyktingar närmar sig den grekiska ön Lesbos strand på söndagen. Foto: Petros Giannakouris/AP

EU-ledarna enades på toppmötet före helgen om att ge Grekland hjälp för att det ska vara möjligt att snabbprocessa asylansökningar, utredningar och återresor. Allt ska sättas igång på minsta möjliga tid, men ingen av de flera tusen tjänstemän och poliser som utlovats från de övriga EU-länderna har ännu kommit på plats, enligt Somp.

Annons
Annons

– Vi hoppas att den stundande påskledigheten inte försenar dem, för läget kräver snabb respons, säger Kyritsis.

EU-kommissionen räknar med att det kan dröja en vecka innan personal från övriga EU-länder finns på plats.

– Tanken är att folk ska börja anlända så fort som möjligt. Men i vår tidsplan räknar vi med att de första ska finnas på plats från den 28 mars, säger Natasha Bertaud, kommissionstaleskvinna på asyl- och migrationsområdet, på en pressbriefing i Bryssel.

EU har lovat börja ta emot syriska flyktingar från Turkiet så snart strömmen över havet och från Turkiet har stoppats. För varje syrisk flykting som skickas åter till Turkiet ska EU acceptera en för bosättning i något medlemsland.

EU-kommissionen hoppas nu att EU:s medlemsländer snabbt ska börja göra platser tillgängliga för syrierna. En svaghet är dock att avtalet i huvudsak bygger på frivillighet – och därmed hänger på medlemsländernas goda vilja.

"Nu är det upp till medlemsstaterna att leva upp till sina åtaganden och garantera en ordnad, välskött och säker ankomst till Europa för personer som behöver internationellt skydd", säger asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos i ett pressmeddelande.

**Statsminister Stefan Löfven **(S) räknar med att samtliga 28 medlemsländer lever upp till avtalet mellan EU och Turkiet om att ta emot syriska flyktingar.

– Om 28 medlemsstater i EU har varit med och gjort upp avtalet utgår jag från att alla 28 lever upp till avtalet, säger Stefan Löfven till TT under ett besök i Karlshamn i Blekinge.

Men det har ju inte riktigt fungerar innan, gällande exempelvis omfördelningsbeslutet som kom i höstas?

Annons
Annons

– Det är riktigt. Det är en kritik jag riktat och fört upp i frågeställningen: om man som medlem i en organisation bara kan vara med på det som är lätt, positivt och enkelt, och inte ta något ansvar för det som är lite mer utmanande. Jag tycker att alla 28 måste göra det.

Hur stort ansvar kommer Sverige ta?

– Om de 18 000 som nämns först är Sverige med, med sina kvotflyktingar. Och där måste UNHCR ge uttryck för hur många de anser kan komma från exempelvis Turkiet–Syrien, men det görs i samarbete med UNHCR, säger Löfven.

Kommissionen väntar sig samtidigt ett snabbt agerande från Greklands parlament för att genomföra de lagändringar som krävs för att kunna skicka tillbaka flyktingar till Turkiet.

– Vi förväntar oss att Grekland antar nödvändig lagstiftning den här veckan, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas i Bryssel.

**Om inte avtalet **efterlevs under en lång tid kommer det att påverka samarbetet i unionen, säger Stefan Löfven.

– Det är klart att det inte är något som är uppbyggligt för samarbetet utan det kan komma att försvaga EU rejält.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons