Annons

Över 100 miljoner människor i hungersnöd

Hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram WFP delas ut i Aslam i provinsen Hajjah i nordvästra Jemen i september i fjol. Arkivbild.
Hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram WFP delas ut i Aslam i provinsen Hajjah i nordvästra Jemen i september i fjol. Arkivbild. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Konflikter, kriser och klimatkatastrofer ställde minst 113 miljoner människor vid randen till svält under 2018, enligt en färsk FN-rapport.

Allra värst drabbat är Afrika.

Under strecket
TT
Publicerad

Rapporten bygger på siffror från 53 länder – men de allra flesta, två tredjedelar, av de akut hungrande bor i åtta länder. Förutom krigshärjade Afghanistan, Syrien och Jemen så rör det sig om fem afrikanska stater: Kongo-Kinshasa, Etiopien, Nigeria, Sydsudan och Sudan.

Totalt var 72 miljoner människor i de åtta länderna i behov av akut nödhjälp i fjol, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

Huvudorsaken till hungern är krig och konflikter. Men naturkatastrofer och problem relaterade till klimatförändringar spelar också en stor roll, och var orsak till situationen för 29 miljoner av de totalt 113 miljoner människorna i hungersnöd enligt FAO:s siffror. Ekonomiska kriser stod vidare för de akuta problemen för tio miljoner människor.

I många av de värst drabbade länderna är en stor majoritet av befolkningen beroende av jordbruk för sin försörjning. Där behövs både direkt livsmedelshjälp och stöd för att stärka jordbruket och landsbygdssamhällens förmåga att stå emot matkriser.

FN manar också världens ledare att lösa grundorsakerna till hungern.

"Kliv fram och hjälp till att lösa dessa konflikter, nu", säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, i ett uttalande.

På global nivå noterar FAO att läget var något bättre 2018 än året dessförinnan. Detta förklaras till stor del av att bördan lättat något för länder i Latinamerika och den asiatiska Stillahavsregionen som under en tid tvingats hantera konsekvenserna av stora naturkatastrofer.

Rapporten understryker samtidigt att trenden där över 100 miljoner människor riskerar att svälta sannolikt inte kommer att vända, sett till pågående och kommande kriser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons