Annons

Professor: Flockimmunitet kan dröja upp till 1,5 år

Professor Björn Olsen tror inte att kurvan kommer att plana ut under sommaren.
Professor Björn Olsen tror inte att kurvan kommer att plana ut under sommaren. Foto: Joakim Ståhl

Efter att coronaviruset verkar ha slutat sprida sig i Wuhan, väcks nu frågan om flockimmunitet har uppnåtts i den kinesiska staden. Det kan ha stor betydelse för Sveriges framtid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Björn Olsen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet/TT

I Stockholm förbereder man sig inför en snabb ökning av antalet coronasjuka, men i Kina ser kurvan ut att ha planat ut.

Enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet har nu över 100 000 personer världen över tillfrisknat från covid-19, sjukdomen som det det nya coronaviruset orsakar.

Allra flest, 60 000, har blivit friska från covid-19 i Hubeiprovinsen i Kina, där coronaviruset först upptäcktes i december i fjol.

Från midnatt ska man börja lätta på de kraftiga restriktionerna i provinsen, efter att man i flera dagar knappt rapporterat några nya fall. I elvamiljonersstaden Wuhan kan folk börja röra sig ute efter en flera månader lång strikt karantän, och i andra orter i regionen kan man nu börja resa igen. Men reserestriktioner kommer finnas kvar i Wuhan till den 7 april.

Hur det kommer sig att spridningen verkar ha stannat av splittrar experterna. Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att så pass många Wuhanbor har fått viruset att man nu uppnått flockimmunitet, vilket innebär att tillräckligt många har blivit immuna för att viruset inte ska sprida sig längre.

Annons
Annons

Giesecke tror att kineserna inte hade vågat ljuga om de låga smittotalen, då de försökt göra det under sarsutbrottet 2002–2003 och under början av det nya coronavirusets spridning i december.

Men många ifrågasätter de kinesiska uppgifterna, just eftersom regimen ljugit tidigare. Bland annat skriver den kinesiska tidningen Caixin att myndigheterna medvetet undviker att rapportera nya, asymtomatiska fall.

Pessimistiska bedömare resonerar tvärtemot Johan Giesecke och varnar för att det inte är säkert att Wuhanborna har uppnått flockimmunitet. Och om kineserna lättar på restriktionerna finns risken att smittan börjar sprida sig igen, för även om de flesta Wuhanborna skulle ha blivit immuna, så har bara en bråkdel av den kinesiska befolkningen smittats.

– Risken är vad som händer om de lyfter på restriktionerna, säger David Heymann, professor i epidemiologi vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, till Bloomberg News.

Enligt officiella siffror har 67 000 personer smittas med coronaviruset i Hubeiprovinsen. Fast en hemligstämplad kinesisk studie, som South China Morning Post har tagit del av, indikerar att över 43 000 kineser kan ha smittats av coronaviruset utan ha ha rapporterats, eftersom myndigheterna inte redovisar fall med få eller inga symtom.

Om en stor del av coronafallen inte inrapporteras i Hubei kan det tala för tesen om flockimmunitet, då det kan innebära att fler än vad som är känt har smittats. Men mörkertalet måste vara väldigt stort för att en flockimmunitet ska ha uppstått bland Wuhanbefolkningen.

Annons
Annons

Björn Olsen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet/TT

Just flockimmuniteten är den centrala frågan för Sveriges coronaplan. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är strategin att jämna ut kurvan så att vården inte överbelastas.

Tegnell menar att det i princip är omöjligt att stoppa sjukdomen utan ett vaccin, och hoppas likt Giesecke på att spridningen kan plana ut i sommar eftersom viruset inte trivs i värme. Men han tror att det finns risk för en andra våg i höst, om inte tillräckligt många blivit immuna.

Björn Olsen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Björn Olsen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet/TT

Men Björn Olsen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i infektionsmedicin, är inte övertygad om att det går så fort.

– Jag tror inte att det kommer att plana ut under sommaren, det finns inget stöd för att värme påverkar smittan, säger han.

Enligt Olsen kan det ta upp till ett och ett halvt år innan Sverige uppnår flockimmunitet, och han menar att myndigheterna måste införa striktare åtgärder, likt i andra delar Europa, för att dämpa spridningen. Uppsalaläkaren är orolig för att sjukvården snart överbelastas.

– På Akademiska sjukhuset är de flesta infektionspatienter smittade med coronaviruset. Och det här är bara början. Vi skulle ha tagit höjd för det för länge sen, säger Björn Olsen, och tillägger att han varnade för att det kunde bli en pandemi redan i januari.

Hur ser du på utvecklingen i Wuhan?

– Ingen vet om de har uppnått flockimmunitet. Har Giesecke och Tegnell rätt på den punkten, så är jag den första att gratulera. Är det inte så, kommer det här att stöka på länge, säger han.

Efter reklamen visas:
Reserestriktioner i Wuhan lyfts
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons