Annons

Över 130 anmälningar mot SD:s flygblad

Drygt 100 anmälningar har inkommit till Justitieombudsmannen (JO) gällande Sverigedemokraternas kritiserade flygblad. Samtidigt reagerar kristdemokraten Penilla Gunther över hur SD använder partistödet och har upprättat en anmälan hos riksdagens partibidragsnämnd.

Under strecket
Publicerad

SD:s flygblad som har delats ut på Lesbos.

SD:s flygblad som har delats ut på Lesbos.

SD:s flygblad som har delats ut på Lesbos.
SD:s flygblad som har delats ut på Lesbos.

Sverigedemokraternas utdelning av flygblad till flyktingar, bland annat i Grekland, har väckt uppmärksamhet. Dels gällande textinnehållets sanningshalt, dels att flygbladet är undertecknat ”svenska folket”.

Flygbladen har lett till att Justitieombudsmannen (JO) har mottagit över 100 anmälningar av SD och många har reagerat över signeringen ”svenska folket”. På tisdagseftermiddagen var antalet anmälningar uppe i runt 130 stycken. Men JO kommer inte att utreda anmälningarna.

– JO har tillsyn över myndigheter och deras tjänstemän. Politiska partier är ingen myndighet och därför inte under JO:s tillsyn, säger Albert Johnson, byråchef på JO.

Om medborgarna vill göra sådana här anmälningar, vart ska man vända sig då?

– Det är väl väljarnas dom som gäller när politiska partier agerar. Det finns inget tillsynsorgan över politiska partier, lika lite som det finns över andra föreningar. Om det nu inte är så att parti gör något som är brottsligt, som ett tryckfrihetsbrott.

Annons
Annons

Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) har också reagerat över flygbladen och har därför anmält SD:s sätt att använda partistödet till riksdagens partibidragsnämnd.

– Jag undrar om det är okej att använda riksdagspartistöd på det här sättet utomlands. Det är en sak om man är inom landet och kampanjar för sina väljare. Men inte i andra länder och inte på det här sättet, som inte främjar demokratin. Och att SD skrivit under med ”svenska folket” tror jag också många har reagerat på, säger hon till SvD.

Enligt riksdagens partibidragsnämnds sekreterare Feryal Mentes finns det dock inga regler för hur partistödet får användas. Det finns heller inga möjligheter att återkalla bidrag, uppger hon för TT.

Penilla Gunther anser att lagen om statligt stöd till politiska partier från 1972 bör ses över.

– Jag efterlyser en prövning och vill få igång en diskussion. Är det lämpligt att använda pengarna så här? Även de som sympatiserar med SD kan undra om det är lämpligt att använda pengarna för att ett 30-tal personer ska åka omkring och kampanja i andra länder.

Agerandet får Penilla Gunther även att tänka på de reklam/informationsblad angående folkomröstning om asylinvandringen, som SD delar ut i svenska invånares brevlådor.

– Man för fram en falsk marknadsföring av makt och beslutsfattande som inte stämmer. Det låter som att man är handlingskraftig och kan ta tag i saker som kanske inte är lagligt eller ens lämpligt, säger hon till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons