Annons

FN bjuder in till nya samtal om Jemen

Huthirebellerna i Jemen vid en vägspärr. Arkivbild.
Huthirebellerna i Jemen vid en vägspärr. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed

FN:s Jemen-sändebud Martin Griffiths har bjudit in de stridande parterna i landet till nya samtal i Genève den 6 september, i hopp om att få slut konflikten.

Anfall mot en viktig hamnstad i Jemen har krävt över 20 liv.

TT
Publicerad

Under ett möte i FN:s säkerhetsråd säger Griffiths att en politisk lösning för Jemen är inom räckhåll. Syftet med mötet i september är att diskutera ramarna för fredsförhandlingar och förtroendebyggande åtgärder, förklarar han.

FN-ledda fredssamtal om Jemen bröt samman 2016.

– Jag är medveten om att varje dag kostar liv som kunde ha räddats, säger Martin Griffiths.

Annons

Tidigare under torsdagen kom rapporter om att över 20 människor har dödats i nya flyganfall mot den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen.

Den saudiledda alliansen säger att den inte utfört några anfall mot staden, som brukar beskrivas som Jemens livlina. I stället anklagar alliansens talesperson Huthirebellerna för attacken, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen al-Arabiya.

Den saudiedda militäralliansen inledde i juni tillsammans med jemenitiska regeringsstyrkor en offensiv för att driva bort Huthirebellerna från staden i nordvästra Jemen. Anfallen inleddes trots varningar från hjälporganisationer som behöver hamnen för att få in bistånd till den av krig och hunger svårt prövade befolkningen.

I början av juli pausades offensiven för att ge utrymme åt FN:s försök att medla fram en överenskommelse med rebellerna om att dra sig tillbaka från staden.

Saudiarabien och flera grannländer runt Persiska viken har i tre år bekämpat Huthirebellerna som kontrollerar stora delar av norra Jemen och som tvingade en saudistödd regering i exil 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons